NOVI PREDSEDNIK

Čeferin: Nekaj Slovencev bo dobilo službo v Uefi

Objavljeno 14. september 2016 18.51 | Posodobljeno 14. september 2016 19.07 | Piše: STA, M. U.

V Slovenijo si želi pripeljati kongres Uefe.

Aleksander Čeferin.

ATENE – Novi predsednik Uefe Aleksander Čeferin si je nekaj ur po zmagi na izrednem kongresu v Atenah vzel čas za vprašanja slovenskih novinarjev. Med drugim jim je povedal, da je njegov prvi cilj klubska problematika, veseli ga, da je imel močno podporo regije, izrazil pa je tudi željo, da kakšnega od kongresov pripelje v Slovenijo. »Najpomembnejša je klubska problematika. O tem se bom moral temeljito seznaniti in videti, kakšni so plusi in minusi tega dogovora. V preteklosti me je najbolj motilo, da v zvezi s tem nismo bili informirani, to pa se v prihodnosti več ne bo zgodilo. To je ena temeljnih stvari, šele potem pridejo na vrsto omejitve mandatov in zadeve, ki so pomembne za transparentnost, zaščito igre itn.,« o prvih ciljih v novi vlogi razmišlja Čeferin.

Kmalu gre v švicarski Nyon

»Uefina administracija dela dobro, ljudje pa niti več ne ločijo med Uefo in Fifo. Ko so se začeli problemi pri Fifi, je vse delovalo koruptivno, kar pa ne drži. Ne drži, da ni treba nič narediti, treba bo narediti veliko stvari na področju transparentnosti. Pri tem ne vidim nobenih težav, predvsem zaradi tega, ker sem se pogovarjal z ljudmi na nacionalnih zvezah in praktično vsi se strinjajo, da je to nujna stvar.« Čeferin pravi, da za zdaj ostaja v Grosupljem. V Nyon se bo kmalu odpravil, da vidi, kakšna je situacija. »V prvih mesecih bom zagotovo porabil dneve in noči, da se bom seznanil z vsemi zadevami, potem pa se bom odločil. A s tem se ne obremenjujem, o celotni zadevi sem se pogovoril tudi s svojo družino in me v tem absolutno podpira.«

Kdo bo novi generalni sekretar? 

Eno prvih opravil ga čaka jutri, ko bo v Atenah izvršni odbor Uefe. Tam bo predlagal novega generalnega sekretarja. Z novo funkcijo pa je ostal tudi brez mesta predsednika NZS. »Mnenje o svojem nasledniku bom povedal, ne želim, da NZS vodi oseba, ki ga ne bo sposobna uspešno voditi, hkrati pa pri tem ne bom imel odločilne vloge. O tem bodo odločali delegati, v zelo kratkem času pa se nameravam sesati s člani izvršnega odbora NZS in se z njimi pogovoriti o tej temi,« obljublja Čeferin.

Podpora Balkana

Veseli ga, da je imel močno podporo Balkana, ki je njegovo zmago označila za zmago celotne regije. »Če kdo razume tukajšnjo mentaliteto, kako bi se jim dalo pomagati, smo to Slovenci. Kadar koli je Uefa reševala probleme na Balkanu, je skušala angažirati Slovence. Razumemo jezik, nobeden nas ne sovraži. To je na neki način tudi zmaga regije,« pravi Čeferin, ki obljublja, da bo skušal izpolniti pričakovanja ne samo držav v regiji, temveč vseh držav članic.

Dotaknil se je tudi evropskih tekmovanj pod okriljem Uefe. »Mislim, da je EP s 24 reprezentancami dober format. Prinesel je dober finančni rezultat Uefi. Tekmovanje je bilo zame zanimivo. Malo daljše, kot bi bilo idealno, ampak tako pač je. Tudi manjše reprezentance imajo možnost napredovati, to je zame odličen format. Liga prvakov je najboljši športni produkt na svetu. Ne verjamem, da ustvarja največ denarja. Kot sem informiran, superbovl ustvari več denarja. Mislim, da lahko ta produkt, ligo prvakov, naredimo še zanimivejši. Če to uspe, bo več solidarnostih sredstev, več bo denarja za majhne države, manjša razlika bo med velikimi in malimi klubi, zvezami. Moramo se orientirati zunaj Evrope. Tam je denar. Pripravljeni so sodelovati. To je nekaj idej,« pravi Čeferin.

V Slovenijo si želi pripeljati kongres Uefe

Čeferina so vprašali tudi, ali bo kot novi predsednik kdaj kongres Uefe pripeljal v svojo domovino: »Zelo rad bi ga pripeljal v Slovenijo. Ne morem obljubiti. Mislim, da bi bilo prav, če je predsednik iz Slovenije, da pripelje kongres v Slovenijo. Dve uri po kongresu je to težko govoriti.« Čeferin je za konec še enkrat poudaril, da se ne boji pritiskov, držal se bo pravil. »Od tega ne bom odstopal. Ne potrebujem kompromisov v nasprotju s pravili,« opozarja in pravi, da bi lahko v Uefo odpeljal tudi kakšnega sodelavca iz domovine. »Nisem še govoril z njimi. Nekaj Slovencev bo dobilo službo v Uefi. Prav je, da najprej govorim z ljudmi,« meni Čeferin, ki si želi, da bo na čim več tekmah slovenske reprezentance. »Ne vem, ali bom lahko na vseh, ampak zagotovo pridem na tekmi s Slovaško in Anglijo. Upam pa, da me bodo tam poslušali,« se je še pošalil novi predsednik Uefe.

Deli s prijatelji