RAZISKAVA

Če vprašate ljudi, bi Janša letel

Objavljeno 25. julij 2012 11.59 | Posodobljeno 25. julij 2012 11.59 | Piše: T. L., STA

Med strankami je še vedno na vrhu SDS, ki ji sledita SD in PS.

Janez Janša po mnenju vprašanih zaupnice ne bi dobil.

MARIBOR – Predsednik vlade Janez Janša ne bi dobil zaupnice, če bi odločali ljudje, kaže zadnja javnomnenjska raziskava Večera. Za zaupnico bi glasovalo 31,7 odstotka vprašanih, proti pa 56,9 odstotka, 11,4 odstotka je neopredeljenih. Med strankami je z 18,7 odstotka glasov na vrhu SDS, sledita SD s 14,7 odstotka glasov in PS z 9,6 odstotka glasov vprašanih.

Preostale parlamentarne stranke so pod štiriodstotnim parlamentarnim pragom. NSi in SLS imata 3,3-odstotno podporo, za DeSUS bi glasovalo 2,5 odstotka vprašanih, za DL pa 1,4 odstotka. Delež neopredeljenih, ki je junija znašal dobrih 60 odstotkov, se je zmanjšal na 40 odstotkov vprašanih. Takih, ki ne bi šli volit, je 24 odstotkov, dobrih 18 odstotkov pa jih ne ve, koga bi volili.

Podpora strankam julija navzgor 

V primerjavi s prejšnjim mesecem, ko so zlasti večje parlamentarne stranke zabeležile občuten upad podpore, se julijska strankarska lestvice po navedbah Večera vrača k svoji majski podobi. Podpora strankam je narasla, razmerja moči pa se niso bistveno spremenila.

Več kot polovica proti znižanju pokojnin iz državnega proračuna

Velika večin vprašanih, 58,5 odstotka, nedavnega znižanja pokojnin, ki se financirajo iz državnega proračuna, ne odobrava. Da je to upravičen ukrep, pa meni 34,1 odstotka vprašanih. Ne vem, je odgovorilo 7,4 odstotka sodelujočih.

Raziskavo je med 20. in 22. julijem je za Večer opravilo podjetje RM Plus na vzorcu 700 naključno izbranih polnoletnih oseb.

Deli s prijatelji