ZAČELO SE JE

Če ste imeli 766 evrov osnovne plače, jih po novem dobite 705

Objavljeno 29. junij 2012 12.18 | Posodobljeno 29. junij 2012 12.18 | Piše: T. L., STA

Junijske plače javnih uslužbencev nižje, najvišja pokojnina bo odslej 1450 evrov.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Javni uslužbenci bodo ob izplačilu junijskih plač občutili osemodstotno znižanje prejemkov, ki ga prinaša zakon o uravnoteženje javnih financ. Dobrih 26.000 upokojencev pa bo danes prejelo nižje pokojnine.

Plače javnih uslužbencev se bodo po uveljavitvi zakona o uravnoteženje javnih financ linearno znižale za osem odstotkov, hkrati pa bodo dokončno odpravili plačna nesorazmerja.

Izplačilo odprave tretje in četrte četrtine plačnih nesorazmerij je dosežek pogajanj med reprezentativnimi sindikati javnega sektorja in predstavniki vlade. Za večino javnih uslužbencev odprava nesorazmerij blaži zmanjšanje vrednosti plačnih razredov za osem odstotkov.

Od 61 do 471 evrov manj na računu

Javni uslužbenec v 13. plačnem razredu je imel po podatkih vlade januarja lani dobrih 766 evrov osnovne plače. Njegova osnovna plača bo odslej nižja za okoli 61 evrov in bo znašala 705 evrov. Javnim uslužbencem v 30. plačnem razredu se bo osnovna plača z okoli 1492 evrov znižala za 119 evrov na 1373 evrov. V najvišjem, 65. plačnem, razredu se bo osnovna plača s 5890 evrov znižala za 471 evrov na 5419.

Drugače za zaposlene v vzgoji in izobraževanju

Približno 30 odstotkov zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja bo prejelo plačo, nižjo za osem odstotkov, ker so bili ob prehodu na nov plačni sistem že uvrščeni v končne plačne razrede. Pri njih torej ne bo prišlo do odprave plačnih nesorazmerij.

Približno 13 odstotkom se bo plača znižala za šest odstotkov, ker se jim odpravlja nesorazmerje v višini polovice plačnega razreda. Za šest odstotkov se bo plača znižala tudi približno 12 odstotkom tistih z uradniškimi nazivi v državni upravi in v upravah lokalnih skupnosti ter v drugih državnih organih ter 11 odstotkom v javnih agencijah, javnih skladih, drugih javnih zavodih in javnih gospodarskih zavodih ter pri drugih uporabnikih proračuna.

Za štiri odstotke bo plača nižja pri približno 39 odstotkih tistih z uradniškimi nazivi v državni upravi in v upravah lokalnih skupnosti ter v drugih državnih organih. Pri njih bo odpravljeno nesorazmerje za en plačni razred.

Približno 16 odstotkov zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja bo prejelo plačo, ki bo nižja za dva odstotka, odpravlja se jim nesorazmerje v višini 1,5 plačnega razreda. Plača pa se ne bo znižala 86 odstotkom zaposlenih na področju zdravstva, približno 81 odstotkom zaposlenih na področju socialnega varstva in 70 odstotkom zaposlenih na področju znanosti, so še pojasnili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo.

Najvišja državna pokojnina bo odslej 1450 evrov

Prav tako se bodo znižale pokojnine, za katere izplačilo zagotavlja država iz proračuna in ne temeljijo na vplačanih prispevkih. Najvišja taka pokojnina bo odslej omejena na 1450 evrov. Pokojnine v znesku do 622 pa se ne bodo znižale.

Nižje pokojnine bo danes dobilo približno 26.300 upokojencev. Znižanje pokojnin, za katere sredstva zagotavlja država iz državnega proračuna in ki so višje od 622 evrov, bo odvisno od posameznih razredov po zakonu o uravnoteženje javnih financ: če znaša pokojnina do 777,5 evra, se bo znižala za največ 100 evrov.

Največ do 350 evrov nižje pokojnine

Pokojnine v višini do 933 evrov se bodo znižale za največ 150 evrov, pokojnine v višini do 1088,5 evra se bodo znižale za največ 200 evrov, pokojnine v višini do 1244 evrov največ za 250 evrov, pokojnine v višini do 1450 evrov največ za 300 evrov, pokojnine nad 1450 evrov pa se bodo znižale največ za 350 evrov.

Med upokojenci, ki se jim bodo pokojnine znižale, je največ – približno 8000 – takih, ki so del delovne dobe prebili v nekdanji SFRJ, pokojnine pa se bodo znižale tudi 7500 borcem NOB. Prav tako je med upokojenci, ki se jim bodo pokojnine znižale, skoraj 4000 nekdanjih beguncev in internirancev ter 2700 nekdanjih vojaških zavarovancev.

Nižje pokojnine bo prejelo tudi 1600 nekdanjih delavcev organov za notranje zadeve in zavodov za prestajanje kazni zapora ter 1300 upravičencev za upoštevanje aktivne vojaške službe v JLA. Poleg tega se bodo pokojnine znižale tudi 240 prejemnikom izjemnih pokojnin.

Izjeme so

Pač pa se med drugim ne bodo znižale pokojnine pripadnikov teritorialne obrambe in policistov, ki so v vojaški agresiji na Slovenijo opravljali dolžnosti pri obrambi države, pokojnine žrtev dachavskih procesov in pokojnine delavcev pri proizvodnji ter predelavi azbesta.

Sicer je tudi pri teh kategorijah upokojencev prišlo do zapleta. V zvezi Sever namreč trdijo, da je Zpiz nezakonito oz. v nasprotju z določili zakona za uravnoteženje javnih financ posegel v pokojnine policijskih vojnih veteranov. V Zpizu pa pojasnjujejo, da so obvestila o znižanju pokojnin prejeli tisti, ki pokojnino iz državnega proračuna prejemajo tudi na podlagi katerega drugega predpisa. Zato bo danes na Zpizu glede tega potekal sestanek.

Zpiz je sicer upokojencem, ki se jim bodo pokojnine znižale, s posebnim obvestilom pojasnil, na kateri podlagi se jim pokojnina v delu ali celoti izplačuje iz državnega proračuna. Kljub temu pa na območnih enotah Zpiza pričakujejo, da bodo upokojenci tudi danes pri njih iskali pojasnila.

Zato bodo na območnih enotah, kjer nimajo receptorske oziroma varnostne službe, dodatno navzoči varnostniki oz. receptorji. Ti bodo ljudi usmerjali, če bo prišlo do »motenj v delovnem procesu«, pa bodo lahko tudi ustrezno ukrepali, so pojasnili na Zpizu.

Deli s prijatelji