INFORMACIJE

Če se v tujini pojavijo težave ...

Objavljeno 18. julij 2012 21.18 | Posodobljeno 18. julij 2012 21.19 | Piše: P. J.

Da ne bo zapletov, si priskrbite brezplačno kartico zdravstvenega zavarovanja.

Hrvatom vseeno dišijo slovenski evri.

LJUBLJANA – Se odpravljate na pot? Dodatne informacije, povezane z zdravstvenim zavarovanjem, uvozom hrane in s potovanje vašega ljubljenčka, nikoli niso odveč. Vse pomembne podatke, ki vam bodo v tujini prihranile težave, je zbrala Zveza potrošnikov Slovenije.

112 za klic v sili tudi v drugih državah

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja vam bo prišla prav če boste potovali znotraj EU, na Islandijo, v Liechtenstein, na Norveško ali v Švico. Omogoča nujno zdravniško pomoč pod enakimi pogoji in za enako ceno, kot če bi bili vključeni v sistem države, v kateri se nahajate. Kartico lahko brezplačno dobite na zavodu za zdravstveno zavarovanje. Vodnik za uporabo kartice lahko na svoj pametni telefon kot aplikacijo tudi naložite.

Če se odpravljate na pot in potrebujete še več informacij, jih najdete na spletni strani Tvoja Evropa.

V sili pokličite 112, ki je enotna evropska številka za klic v sili. Številka 112 se uporablja tudi v nekaj državah zunaj EU, na primer na Hrvaškem, v Črni gori in Turčiji. Če se znajdete v državi, v kateri Slovenija nima svojega konzularnega predstavništva, imate znotraj EU pravico do konzularne pomoči. Če vam je bila odvzeta prostost, doživite težjo nesrečo ali pa če izgubite dokumente, lahko zaprosite za pomoč diplomatsko ali konzularno predstavništvo katere koli druge države članice EU.

Ste vedeli, da ima Evropska unija skupno številko za pomoč v primeru izginotja otroka? Če se zgodi kaj takega, pokličite 116 000. Na tej številki je na voljo strokovna, praktična, psihološka, pravna ali administrativna pomoč. Več informacij najdete tudi na tej spletni strani. 

Posebni predpisi za pse, mačke in bele dihurje

Če se na dopust odpravljate s psom, boste morali imeti s seboj potrdilo o cepljenju proti steklini. Za potovanje na Irsko, Finsko, Malto ali v Združeno kraljestvo so za vašo žival potrebni tudi protiparazitni postopki. Ti predpisi veljajo samo za pse, mačke in bele dihurje. Če se z živalmi vračate domov s potovanj, so za živali mogoči tudi drugi testi in trimesečna čakalna doba pred vstopom v EU.

Če se vračate domov iz držav zunaj meja EU, s sabo ne smete prinesti mesa in mlečnih proizvodov. Izjeme so le Hrvaška, Ferski otoki, Grenlandija in Islandija, od koder lahko prinesete deset kilogramov proizvodov živalskega izvora. »Med drugimi izjemami so na primer še mleko v prahu za dojenčke, otroška hrana in posebna hrana za ljudi ali hišne živali, potrebna iz zdravstvenih razlogov. Ti proizvodi morajo biti v zaprti embalaži in smejo tehtati največ dva kilograma ter jih pred odpiranjem ni treba hraniti v hladilniku,« so zapisali na ZPS.

Prenašate lahko tudi ribe in morske sadeže, če njihova teža ne presega 20 kilogramov. Predpisi za Ferske otoke in Islandijo ne veljajo, saj tam ni omejitve glede teže. V primeru, da želite domov pripeljati med, teža ne sme presegati dveh kilogramov. Ti predpisi ne veljajo za proizvode živalskega izvora znotraj EU, iz Andore, Liechtensteina, San Marina, Norveške ali Švice. 

Deli s prijatelji