AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Če se Urbanu sonca zahoče, bo poletje suho in vroče

Objavljeno 21. maj 2014 09.09 | Posodobljeno 21. maj 2014 09.09 | Piše: Andreja Sušnik

Hladno vreme je zaustavilo hiter razvoj rastlin. V zraku je cvetni prah gabra, kostanja, breze in hrasta, ki nam solzi oči. Na poljih je zacvetela oljna repica, občutljivim odsvetujemo zadrževanje v bližini. Pa o tem, da toče skoraj še ne moremo napovedati.

Zemlja je dodobra namočena, a to ne pomeni, da letos ne bo suše. Foto: Baribal

V preteklem tednu je pihal okrepljen severni veter, ki je predvsem na vzhodu in pod Karavankami ter v višjih legah v sunkih presegel hitrost 70 km/h, ponekod je dosegel celo do okoli 100 km/h.

V nalivih je lokalno padlo več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. V alpskih dolinah so bile temperature zraka pod ničlo, v Ratečah je bila 14. maja izmerjena minimalna temperatura zraka –1,1 °C. Hladno vreme je nekoliko zaustavilo zelo zgoden razvoj rastlin.

Zacvetela je oljna repica

V daljših obdobjih brez padavin je obremenjenost zraka s cvetnim prahom trav srednja, cvetnega prahu trpotca in kislice nizka in prav tako srednja cvetnega prahu bezga.

V zraku se pojavljajo še posamezna zrna cvetnega prahu divjega kostanja, breze, gabra in hrasta. Dodatno je obremenjen tudi z nealergogenim cvetnim prahom iglavcev (bor, smreka, jelka). Zacvetela je oljna repica, zato preobčutljivim posameznikom odsvetujemo zadrževanje v neposredni bližini.

Točo težko napovemo

Znanstvena dognanja kažejo, da je toča kot posledica intenzivnih nevihtnih procesov zapleten in za zdaj težko napovedljiv pojav.

Meteorološke službe lahko z obstoječimi orodji dokaj natančno zaznajo trenutni pojav toče, napovejo približno območje in čas za uro ali dve vnaprej, za dan ali dva vnaprej pa le možnost za nastanek toče na območjih v velikosti Slovenije.

Nevihtni oblak se lahko razvije v manj kot eni uri, in šele ko nastane, ga lahko s sistemi za daljinsko zaznavanje (radar, satelit, strelomerne meritve) spremljamo in z določenimi metodami Nowcasting predvidimo njegovo gibanje za uro ali največ dve uri vnaprej.

Pojav toče je krajevno še bolj omejen in nepredvidljiv. Načeloma je možna v vsaki nevihti, verjetnost za njen pojav pa raste s pregretostjo ozračja, spreminjanjem smeri vetra z višino in z razpoložljivo zalogo vodne pare v ozračju.

Toča so ledena zrna, ki nastajajo v razvitih oblakih vertikalnega razvoja (konvektivnih oblakih) in včasih padejo na tla. V Sloveniji imajo zrna debelino od graha do oreha, izjemoma kokošjega jajca. Ponekod v svetu, predvsem v Severni Ameriki in Indiji, včasih dosežejo velikost pomaranče.

Novi vremenski radar na Pasji ravni

Dosežen je eden glavnih ciljev projekta BOBER: postavitev vremenskega radarja na Pasji ravni v Polhograjskem hribovju. Ta je drugi v Sloveniji, ki bo dopolnil radarsko sliko padavin z obstoječega radarja na severozahodnem hribovitem predelu Lisce.

Radar na Pasji ravni je nameščen na tromeji občin Dobrova-Polhov Gradec, Gorenja vas-Poljane in Škofja Loka.

Na spletni strani Agencije RS za okolje lahko spremljate verjetnost pojava toče v Sloveniji: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/hail/.

Barve označujejo verjetnost, da se v prikazanem času na obarvanih območjih pojavlja toča (zelena – zelo majhna, rumena – zaznavna; oranžna – srednja; rdeča – velika). Prikazi so izdelani na podlagi trenutnih podatkov meteoroloških radarjev in so odvisne od razpoložljivosti radarskih meritev državne mreže meteoroloških postaj. Trenutno državna meteorološka služba upravlja en meteorološki radar (Lisca). S postavitvijo novega pa bo na voljo še več meritev.

25. maj 2009

Popoldne je bilo za maj nenavadno, ponekod celo rekordno vroče. V Biljah pri Novi Gorici in Godnjah na Krasu se je živo srebro povzpelo do 33 °C, v Ljubljani so namerili 32,2 °C, v Kočevju 31,9 °C, v Postojni 31,6 °C.

Opozorilo: sprana zaščitna obloga

Med nalivi je bila sprana zaščitna obloga sredstev za varstvo rastlin. Hkrati s padavinami so nastopile sorazmerno nizke temperature zraka. Kmetijske svetovalne službe opozarjajo, da v nasadih jablan in hrušk uporabite pripravke za zaščito po toči upoštevajoč napoved za nadaljnji razvoj deževnega vremena. Dodajanje žveplovih pripravkov pri nižjih temperaturah ni smiselno. Po deževju in hladnem vremenu priporočajo tudi, da pregledate posevke krompirja. Pozorni bodite na pojav krompirjeve plesni. Redne padavine in srednje visoke temperature zelo ugodno vplivajo na razvoj bolezni. Najprimernejše je izvajanje preventivnega varstva v krajših ali daljših razmikih, odvisno od vremena in stanja v nasadu.

Vremenska napoved

Po vetru in dežju je nov teden prinesel otoplitev, prijetne temperature in več suhega vremena. To pomeni, da bodo tisti, ki jim še ni uspelo pokositi, lahko izvedli košnjo sena. Balkanski polotok se na žalost sooča s katastrofalnimi poplavami, ki so terjale človeška življenja. Narava nam znova kaže svojo moč.

Obeti za 23. do 28. maja

V petek, soboto in nedeljo bodo naši kraji na vzhodnem robu višinske doline s hladnim zrakom, ki se bo zadrževal nad zahodno Evropo. Šibak anticiklon bo oslabel in vremenske motnje od zahoda bodo občasno že vplivale na vreme pri nas. V višinah bomo pod vplivom jugozahodnika. Nato se bo nad zahodnim in potem severnim Sredozemljem predvidoma odcepilo višinsko jedro hladnega zraka, nad osrednjo Evropo, severnim Sredozemljem in Balkanskim polotokom bo nastal plitev ciklon. V petek bo še sončno, možna bo kakšna popoldanska ploha. Konec tedna in v prvi polovici prihodnjega tedna pa bo spet bolj oblačno z občasnimi padavinami. Ostali bomo v topli zračni masi, temperature bodo nižje le zaradi oblačnosti in padavin. 

Deli s prijatelji