TAJANJE LEDU

Če se bo stopil ves led, bo Slovenijo potopilo?

Objavljeno 07. november 2013 13.56 | Posodobljeno 07. november 2013 13.56 | Piše: T. L.

Z dvigom morske gladine za skoraj 66 metrov bi zaliv v Sloveniji segal v Vipavsko dolino.

LJUBLJANA – Kaj bi se zgodilo, če bi se stopile vse zaloge ledu in bi se morska gladina dvignila za okoli 60 metrov? To je vprašanje, ki je zanimalo znanstvenike, ki so za National Geographic izdelali interaktivno mapo, na kateri so zarisane nove meje kopnega v primeru stajanja ledu. Znanstveniki sicer predvidevajo, da naj bi glede na trenutne zaloge ledu ta izginil v 5000 letih. Če pa bomo v ozračje še naprej izpuščali ogljik, se lahko pripravimo na drastično zvišanje povprečne temperature: z zdajšnjih dobrih 14 stopinj Celzija na več kot 26.

Kaj bi izginilo?

Če bi se morje dvignilo za skoraj 66 metrov, bi izginil London, morje bi pogoltnilo tudi Nizozemsko, slovo bi vzele slavne Benetke, ki bi se potopile v Jadransko morje. Morje bi poplavilo Dansko, zgodovina bi bili Sankt Peterburg, Riga, Talin, Bruselj, Lizbona in tako dalje, če se omejimo le na Evropo.

Kaj pa bi se zgodilo z našo malo Slovenijo? Bi jo dvig morske gladine izbrisal z zemljevidov sveta ali ne? Kolegi s časnika Delo so izdelali podrobnejši zemljevid Slovenije, ki kaže, da bi obe Gorici postali obmorski mesti, razmeroma velik zaliv pa bi segal v Vipavsko dolino.

Deli s prijatelji