INTERVJU

Če pade Janševa vlada, bi Virant iskal Supermaria

Objavljeno 28. julij 2012 12.30 | Posodobljeno 28. julij 2012 12.30 | Piše: D. P.

Državljanska lista bo skoraj zagotovo podprla Boruta Pahorja.

Predsednik državnega zbora in prvi mož državljanske liste Gregor Virant.

LJUBLJANA – »Vse bomo storili za to, da za pomoč ne bo treba zaprositi. Ostati moramo optimisti,« predsednik državnega zbora (DZ) Gregor Virant upa, da Slovenija ne bo šla po poti Irske, Grčije ter prosila Evrope za evre.

Za tehnično vlado

Če nastopi kriza v Sloveniji, pa meni, da bi bila tehnična vlada boljša (rešitev) kot pa nove volitve. »Če bi prišlo do razpada koalicije, bi slovenska politika morala iti v smeri iskanja Supermaria.« Virant pričakuje, da se to ne bo zgodilo in da se bodo pogovori o štirih ključnih temah – zlatem fiskalnem pravilu, upravljanju državnega premoženja, mehanizmu za prenos slabih terjatev bank in referendumski ureditvi – v konstruktivnem ozračju nadaljevali avgusta in septembra.

Pester avgust

»Če bo tako, obstaja realno upanje, da bi zlato fiskalno pravilo podprlo 10 poslancev socialne demokracije, kar bi zadoščalo, da bi bila ustavna sprememba izglasovana,« ostaja optimist Virant, ki je okrcal ideološke razprtije.

Predsednik Državljanske liste (DL) ne skriva, da je to botrovalo oblikovanje dveh blokov v koaliciji. »Na eni strani SDS in NSi, ki sta očitno zainteresirana za načenjanje teh tem in za ideološke premike v desno. In na drugi strani »trojček« DL, SLS in Desus, ki temu zelo odločno nasprotujemo.«

Za konec pogovora za Delo je Virant potrdil, da si lahko Borut Pahor obeta podporo DL na predsedniških volitvah.

Deli s prijatelji