OPOZORILO

Če ne bomo ukrepali, nam grozi propad javnega zdravstva

Objavljeno 13. junij 2013 23.52 | Posodobljeno 13. junij 2013 23.53 | Piše: S. J.

Zdravniki opozarjajo na vse večje težave v zdravstvu.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Družinski zdravniki so prvič povzdignili glas in opozorili na slabe delovne razmere. Minister za zdravje Tomaž Gantar se stiske zaveda, vendar jim odgovarja, da se težav ne da rešiti čez noč, saj se soočamo z eno največjih finančnih kriz v zdravstvu. V sindikatu Praktik.um so za STA ob tem poudarili, da bi že »dodaten evro v primarno raven pravzaprav pomenil tri evre prihranka v zdravstveni blagajni«.

Preobremenjenost zdravnikov

Kot je pojasnil predsednik sindikata Praktik.um Igor Muževič, se je na današnjem sestanku zbralo okoli 40 zdravnikov. »Pogovarjali smo se o težkih razmerah v družinski medicini, ki se je poglobila v preteklih mesecih z obsodbo zdravnice na zaporno kazen. Kot izhaja iz sodniškega spisa, se je napaka zgodila zaradi preobremenjenosti, s katero se sicer zdravniki vsakodnevno srečujemo.«

Gantar opozarja, da je aktualno stanje posledica dosedanjih odločitev. Tako je danes zdravnikov premalo, so preobremenjeni, pregorevajo in jim popuščajo živci. Na napoved sindikata, da bodo več bolnikov pošiljali k specialistom in s tem obremenili zdravstveno blagajno, pa Gantar odgovarja, da se to že zdaj v veliki meri dogaja.

Vlada posluha za njihove težave nima

Na vprašanje, koliko je v vladi razumevanja za te tegobe zdravstva, Gantar odgovarja, da se boji, da za zdaj ne prav veliko. »Zelo smo nasprotovali, denimo, dogovoru s sindikati, da se tudi v zdravstvo poseže z zmanjševanjem števila zaposlenih, in tukaj nismo naleteli na razumevanje. Dejstvo je, da je nekaterih v javnem sektorju zelo veliko, tudi nad povprečjem EU, zdravnikov in medicinskih sester pa je manj,« je dejal minister.

Muževič je še ocenil, da minister za zdravje nima dovolj velikega vpliva v vladi, zato so mu zdravniki pripravljeni pomagati: »Občutek imam, da se v vladi ne zavedajo resnosti razmer,« je opozoril.

Grozi razpad javnega zdravstva

O slabih razmerah v zdravstvu pa je beseda tekla tudi v Pogledih Slovenije na nacionalki, kjer so se dotaknili koruptivnega sistema javnega naročanja v zdravstvu. Ravno zaradi tega izgine kar 500 milijonov evrov, ki jih seveda plačamo davkoplačevalci. 

V Iniciativi zdravnikov opozarjajo, da je treba težave nujno rešiti, v nasprotnem primeru nam grozi propad javnega zdravstva. »Vse ministre opozarjam na nepravilnosti, a noben ni ukrepal. Vsi, ki so nepravilnosti počeli, so še danes na svojih mestih, tisti, ki smo na to opozarjali, pa smo kaznovani. Ugotovil sem, da sam ne moreš ničesar rešiti. Znotraj iniciative smo močnejši,« je povedal kirurg Erik Brecelj. Ta meni, da v ozadju zdravstvenega sistema prefinjeno deluje nekaj ljudi, ki menjujejo člane sveta zavodov, ki so pred kakšnimi investicijami, trgovci vplivajo na postavljanje vodij oddelkov, politika pa ima od tega korist, in to ne glede katera politična opcija je na oblasti.

Dodatna delovna mesta za specializacijo

Predsednik sindikata Fides in zdravnik Konrad Kuštrin je opozoril, da je na napake opozarjal že dalj časa, vendar so zdravnikom prisluhnili šele zdaj, ko je zmanjkalo denarja. Muževič je znova izpostavil preobremenjenost zdravnikov, minister Gantar pa je napovedal, da bodo jeseni razpisali dodatna mesta za specializacijo mladih zdravnikov, ki zaradi premalo mest ostajajo brez zaposlitev in doma čakajo na prosta mesta.

V Iniciativi zdravnikov zaradi slabih razmer za 25. junija na dan državnosti ob 17. uri na Kongresnem trgu napovedujejo shod. K udeležbi pa pozivajo vse, ki se zavzemajo za transparentno porabo denarja, ničelno stopnjo tolerance do korupcije, prenovo in ohranitev javnega zdravstva.

Deli s prijatelji