TEHTNICA

Če ne bo vlade narodne enotnosti, so Virantovi za plan B

Objavljeno 28. december 2011 14.36 | Posodobljeno 28. december 2011 14.41 | Piše: T. L./STA

Türk pogovorov o mandatarju ta teden ne bo nadaljeval.

Viranta so anketiranci ocenili kot najkonstruktivnejšega pri dogovarjanju o sestavi nove vlade.

LJUBLJANA – Svet Liste Virant bo po današnji seji strankam poslal pobudo za vlado narodne enotnosti z ustavno večino v DZ, do torka pa pričakuje odziv strank, ali se strinjajo z iskanjem povezovalnega mandatarja. Na poteze parlamentarnih strank čaka tudi predsednik republike Danilo Türk, ki formalnih pogovorov ta teden še ne bo nadaljeval.

Svet Liste Virant bo danes po besedah predsednika stranke Gregorja Viranta sprejel ključne odločitve glede nadaljnjih korakov v pogovorih za oblikovanje vlade.

Virantova lista s planom B

Kot je povedal Virant, do torka od parlamentarnih strank pričakujejo odziv na pobudo za iskanje povezovalnega mandatarja, ki bi sestavil vlado, ki bi imela v DZ ustavno večino. Prav tako jih zanima, ali se stranke sploh strinjajo s konceptom vlade narodne enotnosti. Če dovolj širokega soglasja strank ne bo, bo sama Lista Virant ubrala »plan B« in intenzivno nadaljevala pogovore z obema potencialnima mandatarjema, torej prvakom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem in predsednikom SDS Janezom Janšo, je pojasnil Virant.

Po njegovih besedah bo svet stranke že danes sprejel tudi merila, na podlagi katerih se bodo do 17. januarja dokončno odločili, ali gredo v levo- ali desnosredinsko koalicijo.

Če pa bodo do torka prejeli soglasje strank, ki bi lahko tvorile ustavno večino v vladi narodne enotnosti, bodo skupaj naredili nabor nalog take vlade in se dogovorili za mandatarja.

Dokler nimajo načelnega soglasja strank za oblikovanje vlade narodne enotnosti, pa Lista Virant po besedah predsednika možnih imen za mandatarja ne bo navajala oziroma so ta imena »le v naših glavah«. Predlog za vlado narodne enotnosti je namreč po Virantovih besedah poskus, ki »ga moramo narediti«. Zavedajo pa se, pravi, da ni zelo verjetno, da bodo s predlogom uspeli.

Za Virantove sta sprejemljiva tako Janša kot Janković

Na vprašanje, ali je Listi Virant bližje vlada Zorana Jankovića ali vlada Janeza Janše, pa Virant odgovarja, da sta zanj sprejemljivi obe in zato odločitev ne bo preprosta. Z Janšo se v minulih dneh ni sestal, je pojasnil, bo pa z njim verjetno v prihodnjih dneh vzpostavil stik za primer, če ideja oblikovanja vlade narodne enotnosti ne bo uspela. V tem primeru bodo namreč, tako dodaja Virant, morali koalicijsko pogodbo začeti usklajevati tudi z drugim potencialnim mandatarjem, če bo ta zainteresiran za to.

Virant je dejal, da se s predsednikom republike Danilom Türkom še nista dogovorila za termin vnovičnega srečanja, ga bo pa danes obvestil o namerah stranke in o tem, do kdaj lahko pričakuje njeno odločitev glede podpore eni ali drugi koaliciji. 

Pogovorov Türka s strankami ta teden gotovo ne bo

V uradu Türka so pojasnili, da za zdaj niso predvideni nikakršni formalni pogovori o mandatarju in da novih posvetovanj s predstavniki poslanskih skupin na način, kot so potekala v torek, v tem tednu zagotovo ne bo. Vsekakor pa se bodo nadaljevali pogovori na različnih ravneh.

Zdaj naj bi bile tako na potezi parlamentarne stranke, da med seboj preverijo in izoblikujejo predlog, ki bi imel zadostno večino, da bi bil potrjen v DZ.

Usoda vlade narodne enotnosti negotova, v SD so že proti

Jasno je že, da vlade narodne enotnosti ne bodo podprli v SD. V Pozitivni Sloveniji pa pričakujejo, da bo predsednik republike Türk mandat za sestavo vlade zaupal njim. Vlado, ki bi dobila dvotretjinsko večino, bi morale poleg tako imenovanega sredinskega trojčka Liste Virant, SLS in Desusa sestavljati vsaj ena od največjih parlamentarnih strank, torej bodisi Lista Zorana Jankovića bodisi SDS in SD.

Deli s prijatelji