OPOZORILO

Če ne bo mandata, bodo policisti stavko zaostrili. Nič več le proti vladi

Objavljeno 25. november 2015 12.08 | Posodobljeno 25. november 2015 12.08 | Piše: STA, A. L.

»Odgovornost do državljanov je prva naloga vlade in očitno tega še niso spoznali,« pravi sindikalist Kocbek.

LJUBLJANA – Predstavniki Policijskega sindikata Slovenije (PSS) in Sindikata policistov Slovenije (SPS) so danes pred poslopjem vlade poudarili, da na naslednji seji vlade pričakujejo podelitev mandata za pogajanje z njimi ministrici za notranje zadeve Vesni Györkös Žnidar. O podrobnih ukrepih Andrej Kocbek iz PSS ni želel govoriti, je pa dejal, da ne bodo več stavkali le proti vladi. »Policistov na terenu bo verjetno vedno manj. V stavki nam nekaterih nalog ni treba opravljati,« je povedal Kocbek. Poudaril je še, da bodo dejavnosti policistov na meji kljub vsemu potekale nemoteno.

Podpora ministrice in Fanka

Po njegovih besedah podporo državljanov imajo, se bo pa mogoče kdo moral vprašati, s čim se vlada v teh časih igra, saj so zahteve policistov legitimne in zakonite. »Odgovornost do državljanov je prva naloga vlade in očitno tega še niso spoznali,« je dejal Kocbek.

Robert Zajc iz SPS je poudaril, da so vse stavkovne aktivnosti trenutno še vedno usmerjene proti vladi, dialog z ministrico in generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom poteka normalno, imajo pa tudi jasno podporo obeh. »Predsednik vlade bo moral dati jasno sporočilo, ali sploh resno jemlje policijo,« je o podelitvi mandata ministrici še dejal Zajc.

Predstavniki sindikatov so pripravili tudi majice in letake, na katerih državljane simbolično pozivajo, naj odslej namesto telefonske številke policije zavrtijo telefonsko številko vlade.

Povečanje plač za 35 odstotkov

Policisti so stavko začeli minulo sredo, pogajalski proces pa je zastal, dokler vladna pogajalska skupina na vladi ne pridobi ustreznega mandata.

Policijska sindikata zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami je tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovita delovna in zaščitna opremo, da jim bo omogočeno varno delo.

Deli s prijatelji