ODLOČITEV SODIŠČA

»Če lahko potuje v Švico, pride lahko tudi na sojenje«

Objavljeno 02. januar 2015 21.40 | Posodobljeno 02. januar 2015 21.43 | Piše: S. N.

Tožilstvo bo obnovilo tudi tiste obtožbe, ki so jih v preteklosti zaradi njegove bolezni že zavrgli.

Ivan Zidar

LJUBLJANA – Ivan Zidar, ki so mu že trikrat preložili odhod v zapor, bo moral znova sesti na zatožno klop, so poročali v oddaji 24ur. Sodišče je namreč prikimalo tožilstvu, ki je zakonito zbralo dokaze, da je Zidar očitno dovolj pri močeh, da lahko včasih dvakrat na dan sedi na letalu in sam potuje po opravkih v Švico. Če je sposoben tega, je sposoben tudi spremljanja sojenj.

Tožilstvo bo po poročanju 24ur obnovilo tudi tiste obtožbe, ki so jih v preteklosti zaradi njegove bolezni že zavrgli.

Do Züricha in nazaj v enem dnevu

Februarja lani je njegov odvetnik Boštjan Podgoršek povedal, da Zidar nikoli ne bo sposoben sesti na zatožno klop. »Ker gre za organsko poškodovanost možganov,« je povedal takrat.

Slišati je bilo tudi, da nekdanji direktor SCT ne more sedeti več kot pol ure, spremljati sojenja, dojeti obtožnice in da ni sposoben abstraktnega mišljenja ter zbranega pogovora. Obenem pa je sposoben v avtomobilu do zagrebškega letališča sedeti dobro uro ter še uro in pol na letalu do Züricha, včasih pa se še isti dan vrniti v Ljubljano.

Obnovili bodo tudi že zavržene obtožnice

Zdaj je sodišče s pritožbo uspelo, kar pomeni, da bo Zidar moral znova sesti na zatožno klop. Na podlagi te odločitve sodišča bo tožilstvo obnovilo tudi že zavržene obtožnice.

Zidarju lahko zaplenijo premoženje, v primeru obsodilnih sodb bo moral vrniti tudi domnevno ukradene milijone. To pomeni, da bo moral vsaj finančno odgovarjati, kajti če bi obveljalo, da je nesposoben za sojenje, mu za svoja dejanja denarno ne bi bilo treba nikoli odgovarjati.

Deli s prijatelji