PRAZNIČNO

Če greste po smrečico v gozd, je kazen od 150 do 15.000 evrov

Objavljeno 13. december 2012 19.10 | Posodobljeno 13. december 2012 16.19 | Piše: T. L.

Kupujte le lučke preverjene kakovosti, opozarjajo policisti, ki vsako leto obravnavajo primere požarov zaradi okrasnih lučk ali sveč.

S pravilno izbiro drevesa in lučk boste poskrbeli, da bodo prazniki prijetni in varni.

KRANJ – V mesecu decembru prihaja čas kupovanja in okraševanja drevesc, ki pa poleg pozitivnega lahko prinese tudi marsikatero nevšečnost. Nevarnosti sta dve: prva že pri nakupu naravnih smrečic, pri čemer gorenjski policisti opozarjajo, naj ljudje kupujejo le take, ki imajo plombo v obliki samolepilne nalepke zelene barve z letnico 2012 in oznako izvornega gozdnogospodarskega območja. Tako označene smrečice so namreč zrasle na namenskih površinah. »Z nakupom teh smrečic skrbite tudi za svoje okolje, prav tako se izognete morebitni kazni, ki vas lahko doleti, če smrečico posekate v naravnem okolju.«

Če sekate v naravi, boste plačali 150 evrov

In kakšne so kazni za tiste, ki sekajo drevesa v naravnem okolju? Na ministrstvu za okolje smo izvedeli, da kazen za posameznika znaša od 150 do 400 evrov, za pravno osebo od 800 do 15.000 evrov, odgovorno osebo pravne osebe pa med 300 do 800 evri. 

V lanskem decembru so gozdarski inšpektorji po zakonu o inšpekcijskem nadzoru izrekli eno opozorilo, eno opozorilo so izrekli po zakonu o prekrških in uvedli dva prekrškovna postopka: v enem primeru je moral kršitelj plačati 150 evrov kazni, v drugem pa so mu izdali odločbo o prekršku z izrekom opomina.

Kupujte le lučke preverjene kakovosti

Policija pa v prazničnem času opozarja še na  večjo nevarnost okrašenih  smrečic: gre za možnost požara,  ki lahko nastane zaradi kratkega stika na električni napeljavi lučk oziroma zaradi prižganih sveč v bližini. Svetujejo, da kupujete le lučke preverjene  kakovosti, ki  naj imajo oznako CE. Ta pomeni, da izdelek izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja. Pred nameščanjem novih lučk preberite navodila za uporabo, pri nameščanju starih pa jih preglejte, ali niso morda poškodovane.

Vsako leto požari zaradi okrasnih sveč ali lučk

Če prižigate sveče v stanovanju, naj bodo postavljene na trdnem podstavku in v ustrezni oddaljenosti od gorljivih materialov. Čeprav so ta opozorila ponavljajoča se, policisti vsako leto obravnavajo primere požarov, kjer so vzrok ravno okrasne lučke ali sveče. Škoda, ki pri požaru nastane, je lahko zelo velika, zato naj omenjena opozorila ne izzvenijo v prazno, še opozarjajo policisti. 

Deli s prijatelji