ZARES

Če DZ ne bo ukrepal, bodo stvari vzeli v svoje roke

Objavljeno 19. december 2012 19.15 | Posodobljeno 19. december 2012 19.16 | Piše: S. J.

Zares je v državni zbor poslala predlog zakona o omejevanju kandidiranja in opravljanja javnih funkcij.

DZ mora zakon v zakonodajni postopek vložiti do 15. januarja, v nasprotnem primeru bodo v Zaresu začeli zbiranje podpisov.

LJUBLJANA – Stranka Zares je v državni zbor (DZ) poslala predlog zakona o omejevanju kandidiranja in opravljanja javnih funkcij, od poslank in poslancev pa pričakujejo, da ga vložijo v zakonodajni postopek. Če tega ne bodo storili do 15. januarja prihodnje leto, se bodo v Zaresu lotili zbiranja pet tisoč podpisov in bodo zakon v proceduro vložili sami ali skupaj z drugimi podporniki zakona iz civilne družbe.

Kljub nečednostim vztrajajo na svojih položajih

Za tak korak so se odločili zaradi obstoječe politične kulture, ki pa je v Sloveniji vse prej kot pozitivna: »Kljub temu da so bili javni funkcionarji zaloteni pri raznih nečednostih, so v sodnih postopkih ali pa so bili celo pravnomočno obsojeni, vztrajajo na svojih položajih.«

Konec neetičnega ravnanja funkcionarjev

Zares bi rad neetičnemu in politično neodgovornemu ravnanju javnih funkcionarjev naredil konec. V predlogu zakona tako predlagajo dodatne in ostrejše pogoje pri kandidiranju za javne funkcije in razširitev pogojev za prenehanje mandata. Posebej so izpostavili odgovornost kandidatov in kandidatk za javne funkcije, ko se ti pregrešijo zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva.

Deli s prijatelji