KAKOVOST ŠTUDIJA

In če diplome FDV 
ne bodo priznane?

Objavljeno 20. oktober 2014 14.49 | Posodobljeno 20. oktober 2014 14.49 | Piše: Jadran Vatovec

Študente FDV in nekdanja ministra skrbi izredna evalvacija kakovosti.

Smo še socialna država (na fotografiji je minister Svetlik)?

LJUBLJANA – »FDVjevci ostro proti poseganju v kakovost študijskega procesa,« se glasi naslov sporočila za javnost, ki ga je podpisal Klemen Mesarec, predsednik študentskega sveta ljubljanske Fakultete za družbene vede (FDV). Kaj se je zgodilo? Študentje FDV so na tako imenovani vseFDVjevski tribuni ogorčeno spregovorili o svojih največjih strahovih, v veliki predavalnici pa sta se jim pridružila tudi nekdanja ministra Židanovega SD dr. Igor Lukšič in dr. Jernej Pikalo. In na kaj so opozorili udeleženci tribune? Na to, da je kriza hudo prizadela tudi slovensko družboslovje ter ga pahnila v nestabilen oziroma negotov položaj.

Kaj naj bi bila zadnja kapljica čez rob, neposreden povod za protestno tribuno na FDV? To, da je senat FDV na izredni seji, ki je potekala 22. septembra letos, sprejel predmetnike za študijske programe prve in druge stopnje, ki med drugim vključujejo pomenljivo spremembo števila kontaktnih ur: »Nižanje kontaktnih ur, varčevalni ukrep, namenjen reševanju finančnih težav FDV in s tem tudi obstoja določenih študijskih programov, drastično vpliva na kakovost študija na fakulteti, pogoj za katero je zagotovo kakovostno podajanje vsebin pedagoških delavcev. Zmanjševanje kontaktnih ur v praksi pomeni, da bodo pedagoški delavci primorani obstoječo študijsko snov podajati znotraj skrčenega števila ur oziroma bodo študentje snov predelovali samostojno, brez ustrezne strokovne razlage.«

Tudi Nakvis jih ogroža

Udeleženci vseFDVjevske tribune so opozorili na po njihovem prepričanju nesprejemljivo novo umestitve FDV znotraj sistema financiranja, ki ga določa Univerza v Ljubljani. Ta sistem FDV po novem »kljub kompleksnosti in širokosti polj družboslovnih preučevanj« umešča v najnižji razred financiranja! Zato so poleg zahteve, naj Univerza v Ljubljani nemudoma znova ovrednoti položaj in financiranje »družboslovja« (položaj in financiranje FDV), na tribuni izrekli tudi zahtevo po odstopu rektorja Univerze v Ljubljani, nekdanjega Pahorjevega ministra »iz kvote stranke Desus« dr. Ivana Svetlika. Po prepričanju študentov – mar tudi po mnenju Lukšiča in Pikala? – je prav zdajšnji rektor tisti, ki s svojimi potezami marginalizira študente družboslovja, hkrati pa s krčenjem sredstev škodljivo vpliva na hierarhizacijo študentov posameznih študijskih programov na FDV, saj varčevanje ni v enaki meri prizadelo vseh smeri. Udeležence tribune skrbi tudi morebitna izredna evalvacija Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu (izredna evalvacija Nakvisa), ki bi lahko študijske programe FDV, ki so bili že doslej prizadeti in prikrajšani, »opredelila kot neakreditirane, zaradi česar bi opravljeni izpiti in diplome lahko postali nepriznani«.


Profesorja politika sta se zbudila

Pravzaprav je lepo slišati, da so se celo nekateri profesorji, ki so bili svojčas resda ministri, pripravljeni skupaj s študenti boriti za njihove in svoje pravice. Vprašati pa se kaže, zakaj se dr. Igor Lukšič, ki je bil kar precej časa, ne samo minister, tudi predsednik vladne stranke, ali dr. Jernej Pikalo nista takrat, ko sta še vedrila in oblačila vsak v svoji oblastniški sinekuri, bolj potrudila v prid interesom družboslovja in študentov tiste fakultete, med katere, to sta pač vedela, se bosta vrnila, ko ne bosta več člana vlade? Smola, ko je bil Lukšič minister za šolstvo, ga je očitno bolj skrbelo, kako finančno pomagati Zoranu Jankoviću pri Stožicah, in je poskušal finančno ministrstvo prepričati, naj Mestni občini Ljubljani za dokončanje projekta Stožice vendarle nakaže 20 milijonov evrov iz proračunske rezerve ipd. Pikalo pa je veliko časa in energije porabil za to, da bi dokazal, da bi bilo smiselno in dobro v osnovnih šolah odpraviti obvezni drugi tuji jezik.

 

Deli s prijatelji