NEPREMIČNINE

Če Desus davka ne bo podprl, mu podporo odrekata tudi SD in DL

Objavljeno 27. oktober 2013 18.26 | Posodobljeno 27. oktober 2013 18.31 | Piše: STA, S. J.

Desus vztraja pri postopni uvedbi davka.

Karl Erjavec je zelo zaposlen, v njegovi stranki pa vse več težav.

LJUBLJANA – Koalicija bo prihodnji teden znova poskušala rešiti zaplet pri zakonu o davku na nepremičnine. V SD in DL so odločeni, da morajo zakon sprejeti skupaj ali pa sploh ne, medtem ko v Desusu vztrajajo pri postopni uvedbi davka. Prvak te stranke Karl Erjavec bo končni predlog, vključno s finančnimi viri, predstavil v ponedeljek. O podrobnostih še ne želi govoriti.

Izvršni odbor Desusa se je v sredo izrekal o podpori predlogu zakona o davku na nepremičnine, a so se konkretnemu odgovoru za zdaj izognili in kot pogoj za podporo predlagali postopno uvedbo davka. V letu 2014 bi se davek odmeril v višini 60 odstotkov polne vrednosti izračuna, v letu 2015 v višini 80 odstotkov, v letu 2016 pa v polni vrednosti.

Desus bo vložil dopolnilo

Erjavec je v sredo zvečer napovedal, da bo njegova stranka k zakonu vložila tako dopolnilo, a glede na preračunavanja koalicijskih partneric o različnih možnostih ni nujno, da bo končni predlog dejansko tak. Stranke bodo kompromis poskušale doseči v ponedeljek. Sklepati gre, da se bo koalicija dogovarjala zlasti o deležu odmerjenega davka v prvih letih uveljavitve, ki bi bil lahko postavljen više od za zdaj znanega predloga Desusa in tako imel manj finančnih posledic. Predvidoma bo govora tudi o tem, za katere kategorije oziroma objekte bi postopna uvedba davka veljala.

Konkretnih podatkov o finančnih posledicah upoštevanja predloga še ni. Po besedah premierke Alenke Bratušek pa bi znižanje odmerjenega davka na 60 odstotkov v letu 2014 pomenilo »praktično popoln izpad proračunskih prihodkov iz tega naslova«.

Po neuradnih ocenah, ki se pojavljajo v javnosti, bi sicer postopna uvedba davka v prihodnjem letu pomenila okrog 70 milijonov evrov manj priliva v proračun, v letu 2015 pa okoli 40 milijonov evrov manj.

S čim nad manko?

Zato so koalicijske partnerice Desus pozvale, naj pove, s katerimi ukrepi nadomestiti manko, ki bi s postopno uvedbo davka nastal. Erjavec je zagotovil, da je dopolnilo k zakonu že pripravljeno, predsednikom ostalih koalicijskih strank pa ga bo – vključno s predlogi za zapolnitev finančne luknje – predstavil v ponedeljek, predvidoma na dopoldanskem kolegiju pri premierki Alenki Bratušek. O konkretni vsebini predlogov predsednik Desusa za zdaj ne želi govoriti, a ker koalicija vztraja pri sprejemu zakona, bo Desus vztrajal pri postopni uvedbi davka, je poudaril.

Če Desus ne bo podrl davka, ga ne bosta niti DL niti SD

Bratuškova je večkrat izpostavila, da je davek na nepremičnine nujen in da bi, če bi ga omilili, morali poseči v določene pravice prebivalcev. Tako so tri koalicijske partnerice razmišljale tudi o možnosti, da bi ta zakon sprejele brez Desusa. A so nazadnje nastopile ostreje. Zahtevajo enotno podporo in s tem pravično razdelitev bremena na strankarska pleča, saj, kot pravi prvak DL Gregor Virant, davek ni prijeten za nobeno politično stranko. Če Desus zakona ne bo podprl, ga tudi DL ne bo. Enako stališče zavzema tudi SD. Vodja poslancev te stranke Matjaž Han je ocenil, da je to eden glavnih zakonov, na katerem aktualna vlada stoji ali pade.

Bratuškova, ki vodi največjo parlamentarno stranko PS, je prepričana, da bo zakon podprla celotna koalicija. Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer pa meni, da bo koalicija taka, kot je, delala do konca, »kar ima narediti«. »Če odpade samo en člen, koalicije ni več,« je dodal.

Nasprotniki o davku jutri

Zakon o davku na nepremičnine ima veliko nasprotnikov. Na pobudo predsednika SLS Franca Bogoviča ter podpredsednika Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branka Meha se bodo organizacije in interesne skupine, ki davku nasprotujejo, za zaprtimi vrati sestale prav tako v ponedeljek.

Predlaganemu davku nasprotujeta tudi ostali opozicijski stranki, SDS in NSi, z njim se ne strinjajo niti občine.

Deli s prijatelji