PIVO IN CVETJE

Če boste spili preveč, vas bodo domov poslali z vlakom

Objavljeno 13. julij 2013 21.10 | Posodobljeno 13. julij 2013 21.12 | Piše: E. N.

V Laškem poteka 49. festival Pivo in cvetje, kjer bodo stočili do 300.000 vrčkov piva. Preveč alkoholizirani obiskovalci bodo dobili rdeči karton – zastonj vozovnico do doma.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je nazdravila s predsednikom uprave Pivovarne Laško Dušanom Zorkom. Foto: Mediaspeed

LAŠKO – V mestecu ob Savinji je znova napočil čas za največjo zabavo na sončni strani Alp. S tradicionalnim odprtjem soda laškega piva se je v četrtek zvečer uradno začel štiridnevni festival Pivo in cvetje, ki v Laško vsako leto privabi več kot 120.000 ljubiteljev piva, ki po grlu spravijo od 250.000 do 300.000 vrčkov tega hmeljevega napitka, kar je petina dnevne proizvodnje tamkajšnje pivovarne! A vedno ni bilo tako, saj se je leta 1963 vse skupaj začelo s skromno cvetlično razstavo, že naslednje leto pa sta sledila tudi ognjemet in povorka. Festival letos praznuje abrahama, praznovanje pa se bo zavleklo tudi v prihodnje leto – prvi dogodek se je resda zgodil pred 50 leti, vendar je festival nekje v sredini 80. let prejšnjega stoletja odpadel zaradi prenove mostu.

V laškem mestnem jedru je zdaj na 49. festivalu več kot 26 manjših in večjih gostinskih prostorov in trije glavni odri. Na odru Jubilejnik je še pred slovesnim odprtjem nastopila ljubljenka moških src Natalija Verboten, ko pa je bil sod odprt, so na oder stopili fantje iz skupine Kingston. Novost letošnjega festivala je med drugim večje koncertno prizorišče Bandidos, saj so ga preselili na novo lokacijo in ga preimenovali v oder Zlatorog Jagoče. »Zdaj je oder takšen, kot ga imajo tako rekoč na vseh največjih festivalih,« je povedal vodja prireditve Matej Oset. Že na prvem dnevu so nastopila še številna zveneča glasbena imena, denimo Oto Pestner, skupina Big Foot Mama in hrvaški zvezdnik Gibonni.

Organizatorji so se letos še posebno potrudili za varnost obiskovalcev; če nameravate v Laško oditi z vlakom, potrebujete le enosmerno vozovnico, letos namreč poteka akcija Rdeči karton, ki jo bo izvajala Alkomat patrulja. Obiskovalci bodo pred potjo domov preverili stopnjo zaužitega alkohola. Vsakdo, ki bo prekoračil dovoljeno mejo, bo prejel rdeči karton, s katerim pa se boste lahko brezplačno, predvsem pa varno pripeljali domov.

Vrhunec prireditve bo nocoj, ko sta napovedana veličastni ognjemet in vodna simfonija. V Laškem danes pričakujejo več kot 50.000 ljudi, ki jih bodo med drugim zabavali Jan Plastenjak, Vlado Kreslin, Nina Pušlar ter skupini Victory in Tabu.

Letos prvič tudi kampiranje!

Organizatorji so letos prvič uredili tri lokacije za kampiranje, na katerih so namestili sanitarije in tuše. »Če kupite tridnevni paket, je kampiranje zastonj,« je poudaril vodja prireditve Matej Oset in pojasnil, da želijo v Laškem tradicijo nadaljevati in jo še nadgrajevati ter dogodkom dodati bolj festivalski utrip. »Želimo, da obiskovalci v Laško ne pridejo le na pijančevanje in neko veselico, temveč na celostno doživetje.«

Deli s prijatelji