PO MINISTROVEM UKAZU

Če bodo Marijo vrgli na cesto, bo umrla

Objavljeno 23. julij 2014 22.26 | Posodobljeno 23. julij 2014 22.26 | Piše: Maja Kepic

Kar 25 družin v šoku zaradi obvestila, da se morajo izseliti iz depandans Maestosa.

LIPICA –»Veste, to je zame smrt,« je zahlipala. Pomela si je solzne oči in potiho ponovila: »To je zame smrt.« Tako se je 81-letna upokojenka Marija Mezgec odzvala na novico, da bo morala zapustiti svoje stanovanje, v katerem je živela več kot 50 let. In to zato – ker naj bi tako ukazal minister!

Kot strela z jasnega

Minuli petek so stanovalci Lipice 14, depandans hotela Maestoso, dobili vabilo, naj se v ponedeljek dopoldne zglasijo na sestanku z njihovim upravnikom. »Nismo vedeli, za kaj gre, a slutili smo, da nekaj ni v redu, saj takšna srečanja niso ravno pogosta,« začne pojasnjevati 51-letni Miroslav Žiža. Kar 25 družin delavcev oziroma upokojenih delavcev iz podjetij Kobilarna Lipica in Lipica Turizem, med njimi so (nekdanji) jahači, učitelji jahanja, sobarice, natakarji in kuharji, se je pred dvema dnevoma zbralo na kupu. »Direktor kobilarne, ki upravlja naš blok, je menda v bolnišnici, zato je k nam poslal svojo namestnico. Ta nas je šokirala z novico, da se moramo do oktobra izseliti! Izseliti iz stanovanj, v katerih smo nekateri živeli tudi več kot 30, 40, 50 let!« je z ostrim glasom nadaljeval Žiža.

Razburjeni stanovalci – pred blokom jih je bilo kakšen ducat – so začeli govoriti drug čez drugega. »O tem, da moramo iti, niso dali nobenih papirjev, nič! Imamo pogodbe za nedoločen čas, potem pa takole...« se je pridušal nekdo. »Že leta in leta nikogar ne zanima, kdo da denar za popravilo rulet, za beljenje stanovanja ali, če hočete, za novo WC-školjko. Nihče ni vlagal v te prostore, čeprav nismo mi lastniki. Zdaj pa bi nas vse ven pometali! Nekateri živijo tukaj od otroštva, nekateri so stari čez 80 let, nekateri bolehajo. Si sploh predstavljate, kakšen stres je to?!« se je jezil drugi. »Ta blok je bil zgrajen prav z namenom, da bodo tukaj nastanjeni zaposleni iz kobilarne in okoliških hotelov. Lipico so zgradili delavci. Svojčas so nam trgali do 70 odstotkov plače, zato da so z našim denarjem lahko zgradili nove hotele. A to očitno ni pomembno. Zdaj smo odveč,« je z žalostnim glasom dodal tretji.

Uprava nima kam, stanovalci pa?!

In kaj so jim navedli kot razlog za izselitev? »Da je tako rekla vlada oziroma minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki je pravzaprav v odhodu,« nam je odgovoril Žiža. »Gre za to, da se je država pred kratkim odločila, da bo nekatere nepremičnine v Lipici dala v najem. Med drugimi hotel Maestoso, v prostorih katerega sta nastanjeni obe upravi, torej uprava Kobilarne in Lipice turizma. Če hotel hočejo dati v najem, mora biti povsem prazen, in to pomeni, da morajo pisarne preseliti drugam. Minister Židan je očitno ugotovil, da je najbolje, da se uprava preseli v naša stanovanja, mi pa naj se znajdemo po svoje,« so nam svoj pogled na situacijo pojasnili stanovalci.

Podobno zgodbo nam je povedal tudi strokovni vodja Kobilarne Lipica Janez Rus: »Od marca naprej, ko se je začela pripravljati uredba o razmejitvi premoženja na območju državne kobilarne, smo ministrstvo seveda ves čas opozarjali na to, da bo morala uprava najti nove prostore za delovanje. Razumeti morate, da na odločitve države, ki je naš lastnik, nimamo vpliva, mi jim lahko le predlagamo rešitve,« je dejal Rus, ki zatrjuje, da sicer razume stisko stanovalcev. »Vladi smo predlagali, da se prenovi notranjost lipiške graščine in se naše pisarne preselijo tja.« Načrt za to so že posredovali ministrstvu za kmetijstvo in okolje, obnova – potrebna sta napeljava elektrike, vode in nakup celotnega notranjega interierja – naj bi po njegovih besedah stala okoli dva milijona evrov. »Kakšna bo dokončna odločitev vlade, ne vemo, sprejeli pa naj bi jo že ta četrtek na njihovi redni seji,« je še pojasnil Rus.

Nihče jih ne meče ven!

Ob hudem razburjenju, ki ga je povzročil ponedeljkov sestanek, smo na ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) seveda nemudoma poslali vprašanja, kakšna bo usoda stanovalcev Lipice 14. »Informacija, da se mora po navodilih ministra 25 družin delavcev izseliti iz depandans, je povsem napačna in ne drži,« so nas presenetili z odgovorom. »Ne MKO ne minister Dejan Židan nista nikoli sporočila delavcem, da naj bi se izselili iz stanovanj, saj MKO ne namerava izseliti delavcev. Veljavni zakon o Lipici in podzakonski akti, ki so načrtovani, ne posegajo v pravice stanovalcev, ki izhajajo iz predpisov s področja stanovanjske politike.«

Glede na to, da je sestanek s stanovalci sklical Javni zavod kobilarna Lipica (JKZL), se sprašujemo, ali so s tem le želeli pritisniti na vlado, naj jim uredijo prostore v graščini. »Dolgoročno je to res najprimernejša rešitev. A ocenjena investicija za obnovo graščine, to je 1,65 milijona evrov, v našem proračunu trenutno ni na voljo. Predlog je, da se začasno uredijo prostori za upravo v zdaj nezasedenih prostorih depandanse hotela Maestoso – tam je po podatkih uprave JZKL zdaj praznih 14 enot,« so sporočili z ministrstva.

Kdo računa in kdo plača?

Stanovalci za najemnino odštejejo od 150 do 250 evrov na mesec. Trdijo, da ne vedo, komu gre njihov denar, niti tega, kdo natančno je sploh lastnik objekta. »Sprašujemo se tudi, kam gre denar od najemnim, saj že leta in leta nihče ne vlaga v naše prostore. Za stroške vzdrževanja plačujemo sami, ravno zadnjič smo dobili položnico za plačilo nadomestila stavbnega zemljišča,« je povedal 51-letni Miroslav Žiža, medtem ko nam je razkazoval svoje najemniško stanovanje.

Janez Rus, strokovni vodja Kobilarne Lipica, pa pravi, da to ne drži: »Stanovalci prav dobro vedo, kam gre denar od najemnin, saj jim kobilarna vsak mesec izstavi račun. Lastnik je država, z denarjem pa razpolaga Javni zavod kobilarna Lipica, kar pa pomeni, da tudi plačujemo stroške vzdrževanja.« Ne strinja se z obtožbami, da nihče ne vlaga v tamkajšnje prostore. »Jasno je, da morajo osnovne stvari, kot je recimo beljenje stanovanja, kriti najemniki sami. A preostalo, kot je, recimo, obnova električnih in vodovodnih sistemov, plačamo mi. Tudi položnice za nadomestilo stavbnega zemljišča bomo plačali mi,« je še obljubil Rus. 

Deli s prijatelji