GROZI VELIK POŽAR

Če bo zagorelo, bo v Škofji Loki katastrofa!

Objavljeno 06. oktober 2017 09.41 | Posodobljeno 06. oktober 2017 09.42 | Piše: Špela Ankele

Glavni inšpektor Milivoj Dolščak: Ni nam vseeno, ne stojimo križem rok.

ŠKOFJA LOKA – Gasilci so ob prihajajočem mesecu požarne varnosti v mestu ob sotočju Sor pripravili posvet. Čeprav so se namenili novinarjem pripovedovati o drugih stvareh, se niso mogli izogniti najbolj perečemu (eko)loškemu vprašanju. Tistemu, ki domačine tare že nekaj časa, njihova opozorila pa so postala še kako aktualna po letošnjem požaru v Kemisu. Podobnega scenarija se še vedno bojijo v Škofji Loki, kjer deluje podjetje za predelavo odpadkov Ekologija. In zdi se, kot da vsa vprašanja in opozorila zaskrbljenih prebivalcev nemalokrat naletijo na birokratske ovire in gluha ušesa.

Požarni inšpektorji prišli po šestih letih

Kot zapisano, se glavni republiški inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami Milivoj Dolščak ob obisku Škofje Loke ni mogel ogniti vprašanjem o Ekologiji. »Ni nam vseeno, ne stojimo križem rok,« je dejal in poudaril, da lahko inšpektorji preverjajo le spoštovanje predpisov, ti pa so trenutno takšni, da ne omenjajo skladiščenja odpadkov zunaj objektov. Skoraj v isti sapi je pojasnil, da škofjeloškega obrata, kjer je vsak dan na tone nevarnih odpadkov, požarni inšpektorji niso obiskali kar šest let, ker »ta objekt ni predstavljal ne večjega ne manjšega tveganja«. So pa po nizu letošnjih požarov v podjetjih za predelavo odpadkov inšpektorji očitno začeli razmišljati drugače, saj so se v zadnjih mesecih osredotočili na 70 obratov, ki po Sloveniji predelujejo nevarne odpadke.

Krajnik trdi, da podjetje nima ustreznega požarnega bazena, da ni požarnih zidov in da nihče ne ve, katere (ne)varne snovi so še na območju starega industrijskega kompleksa.

No, ko so inšpektorji za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami v začetku avgusta letos prvič stopili v podjetje Ekologija, so opazili nekatere manjše nepravilnosti in prekrške. Romana Lah, vodja sektorja za inšpekcijski nadzor, je pojasnila, »da podjetje nima ustrezno prilagojenega požarnega reda, da vsi delavci niso usposobljeni za varstvo pred požarom in seznanjeni s požarnim redom, da ne vodijo vseh evidenc in pregledov v skladu s predpisi, ugotovljene pa so bile tudi določene nepravilnosti pri posamezni opremi oziroma napravah za odkrivanje in začetno gašenje požara«. Takrat so Ekologijo obiskali tudi inšpektorji za okolje, a postopka do danes še niso končali. Tam so bili tudi inšpektorji za delo, ti nepravilnosti niso ugotovili.

Vložili bodo pol milijona

Vse ugotovljene pomanjkljivosti pa so po mnenju Rolanda Krajnika, najglasnejšega člana Iniciative moja Škofja Loka, le vrh ledene gore. Kot pravi, ekološka bomba še vedno tiktaka. »Če bo jutri zagorelo, bo v Škofji Loki katastrofa. Tega se zavedajo vsi, ki so seznanjeni z Ekologijo, a nihče ne ukrepa,« je pojasnil sogovornik in (znova) opozoril, da podjetje nima ustreznega požarnega bazena, da ni požarnih zidov in da nihče ne ve, katere (ne)varne snovi so še na območju starega industrijskega kompleksa, del katerega je tudi Ekologija.
In kaj pravijo v Ekologiji, ki spada k podjetju Saubermacher? Pojasnili so nam, da so vse pomanjkljivosti »še pred postavljenim rokom tudi uspešno odpravili«. Dodali so, da bodo v postopku pridobivanja novega okoljevarstvenega dovoljenja znani tudi »konkretni ukrepi, ki jih bo podjetje še moralo urediti«. Načrtujejo, da bodo v objekt vložili pol milijona evrov, pri čemer ne bodo poskrbeli le za večjo požarno varnost, temveč tudi za to, »da bo center še naprej uspešno in nemoteno deloval. Zdajšnji objekt z obstoječim sistemom požarne varnosti vsekakor izpolnjuje vse zakonodajne zahteve iz požarne varnosti.«

70 obratov si v zadnjih mesecih ogledujejo inšpektorji za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

V Ekologiji še pravijo, da v šestih letih delovanja ni bilo »niti enega samega začetnega požara«, kajti »podjetje Ekologija izvaja samo obdelavo vodnih raztopin, ki niso vnetljive in gorljive, in ne obdeluje topil, goriv, mastnih in gorljivih odpadkov ter odpadne električne in elektronske opreme, ki lahko v nekaterih primerih povzroča samovžig«. 


 

Deli s prijatelji