OBLJUBA

Če bo vlada prelomila zagotovila, jo čaka konflikt

Objavljeno 30. maj 2013 20.59 | Posodobljeno 30. maj 2013 20.59 | Piše: T. L.

Tako minister kot predsednica vlade sta že večkrat zagotovila, da posegov v standarde in normative ne bo, česar pa napovedani rebalans proračuna ne potrjuje, opozarja Sviz.

Vrata šolskih poslopij so danes zaprta za učence.

LJUBLJANA – Člani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so (znova) na nogah. Vzrok? Napovedi aktualne vlade, ki želi – kljub sklenjenemu dogovoru z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o znižanju plač v drugi polovici letošnjega leta in v letu 2014 – z rebalansom proračuna še dodatno varčevati z zaostritvijo standardov in normativov v izobraževanju.

Zaradi stresa hočejo odgovore takoj

Ker so se v javnosti izrečene besede vladnikov hitro stopnjevalo v sklep, da se posegi v normative in standarde ter zato odpuščanja v izobraževanju očitno res pripravljajo, v Svizu od ministra Jerneja Pikala in predsednice vlade Alenke Bratušek zahtevajo »takojšnjo ponovitev zagotovil, da se bo vlada držala podpisanih dogovorov in ne bo posegov v plače ali odpuščanj, ki bi presegla en odstotek zaposlenih v izobraževanju v prihodnjem letu.« Kot pojasnjujejo, so takojšnja zagotovila nujno potrebna, saj se bliža konec šolskega leta ter obdobje zaključevanja ocen, ko sta stres in nervoza vseh, ki sodelujejo v izobraževalnem procesu, že tako povečana in bi se ogorčenje lahko hitro prelilo čez rob.

Ob tem v Svizu spominjajo na obljubo ministra Pikala, ki je sindikatu na prvem srečanju zagotovil, da vlada v standarde in normative ne bo posegla. Enako zagotovilo pa je po sklenitvi dogovora o plačah pretekli teden dala tudi Bratuškova. 

Zaradi prelomljenih zagotovil na cesto

»Če bi se izkazalo, da namerava vlada z rebalansom proračuna dejansko dodatno poseči v položaj zaposlenih v izobraževanju in v kakovost javnega šolstva, bo reakcija Sviza enaka, kot je bila prejšnje leto: standarde in normative bo sindikat branil z vsemi sredstvi, ki so mu na voljo. Že drugič v enem letu so zaposleni v vrtcih in šolah, kulturnih ustanovah in raziskovalnih inštitutih pristali na znižanje plač, za ohranitev normativov, kakovosti javnega šolstva in delovnih mest učiteljstva pa so znova tudi pripravljeni iti na cesto in v stavko,« so zagotovili v Svizu.

Deli s prijatelji