SLABA BANKA TRESE VLADO?

Če bo neposlušen, Erjavec Cerarju napoveduje težave

Objavljeno 02. oktober 2015 19.03 | Posodobljeno 02. oktober 2015 19.22 | Piše: STA, T. L.

Po seji, na kateri predstavljajo proračunske dokumente, bodo govorili še o slabi banki. Erjavec v primeru neodstopa celotnega vodstva DUTB že napoveduje težave v koaliciji.

LJUBLJANA – Koalicija se bo danes po seji DZ, na kateri poslancem predstavljajo proračunske dokumente za prihodnji dve leti, srečala na temo delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), je napovedal predsednik Desusa Karl Erjavec. Finančni minister Dušan Mramor je namreč napovedal razrešitev predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga.

Erjavec hoče, da odidejo vsi, sicer ...

»Izgubil sem zaupanje v glavnega neizvršnega direktorja DUTB, ker me je s svojimi informacijami zavajal, ker so bili dogodki drugačni, kot jih je navajal, zamolčano mi je bilo tudi plačilo za nazaj,« je pojasnil Mramor.

V Desusu po navedbah Erjavca Mramorjev predlog podpirajo, po njihovem mnenju pa bi morali iz vodstva DUTB oditi vsi, ki še niso bili razrešeni. Sicer napoveduje težave v koaliciji.

Z Erjavcem tudi Židan

Tudi predsednik SD Dejan Židan je danes poudaril, da je vodstvo DUTB izgubilo zaupanje, zato bi bila edina prava pot njihov odstop v celoti. Če se to ne bi zgodilo, bo SD na seji predlagal razrešitev, je napovedal in dodal, da bi od novega vodstva pričakoval zlasti več transparentnosti.

V DUTB sicer trdijo, da so bili na ministrstvu za finance ves čas seznanjeni z vsemi prejemki, torej tudi s tistimi, ki ji zdaj nekateri problematizirajo. Svoje poglede v zvezi s tem bodo predstavili prihodnji teden.

Cerar hoče argumente

Premier Miro Cerar pa podpira odločitev ministra Mramorja za razrešitev predsednika upravnega odbora DUTB Nyberga oz. zaupa ministrovi presoji. Koalicijski partnerici pa bosta po Cerarjevih besedah morali svoje stališče, da mora oditi celotno vodstvo DUTB, utemeljiti oz. argumentirati.

SD in Desus bosta morala Cerarja prepričati z dejstvi. »Gre namreč za zelo široko opredeljeno zahtevo, sam pa sem zagovornik tega, da se najprej ugotovijo natančna dejstva,« je v izjavi novinarjem pred sejo DZ poudaril predsednik vlade.

Če bo na mizo prejel dejstva, ki bodo pokazala, da so za takšne predloge utemeljeni razlogi, in če to ne bi prizadelo delovanja DUTB oz. bo zagotavljalo njeno vzdržno delovanje, bodo v tej smeri tudi odločali, je pojasnil Cerar. Spomnil je, da ga je Mramor danes z dejstvi prepričal, da je utemeljeno izgubil zaupanje v predsednika uprave DUTB. Če bodo tudi druga dejstva prepričljiva, bodo v skladu z njimi ravnali, je zagotovil.

Z Mramorjem je premier danes opravil temeljit razgovor. Minister ga je seznanil z nekaterimi pomembnimi dejstvi in mu povedal, da bo zaradi izgube zaupanja predlagal razrešitev Nyberga. Cerar ta predlog pričakuje čim prej, vlada pa bo nato o tem nemudoma odločala.

Predsednik vlade je še spomnil, da je nadzor nad DUTB začela uveljavljati šele njegova vlada, prej se je dogajalo marsikaj. Med drugim so omejili prejemke vodstva in z zakonodajno spremembo zahtevali drugačno prakso.


Kaj pa opozicija? Od drobiža do prevzemanja odgovornosti


Opozicija se na napovedan predlog za razrešitev Nyberga odziva zelo različno. V SDS od Mramorja podobna merila pričakujejo tudi v primeru NLB, v NSi menijo, da bi lahko šlo tudi za manever za odstranitev tujcev iz slabe banke. V ZL so ministrovi napovedi naklonjeni.

Poslanec SDS Anže Logar je v izjavi za medije v DZ dejal, da po Mramorjevem govoru o zaupanju podobno pričakuje tudi v NLB, ki po njegovih besedah kljub slabemu finančnemu stanju najema storitve »zasebnih podjetij za preganjanje tega, kar bo morala banka sama po sebi preganjati, in to za bistveno višje zneske, kot jih imajo zaposleni pri slabi banki«.

Plače vodilnih v DUTB so res izjemno visoke, niso pa bistvene, pa meni vodja poslancev NSi Matej Tonin. Po njegovih besedah bi bilo treba pozornost nameniti tudi temu, ali ni morda afera s plačami le manever za odstranitev tujcev in nastavitev »primernih ljudi, ki bodo po željah nekaterih omrežij iz ozadja razdelili milijardo in pol evrov premoženja«.

Ob dejstvu, da vodstvo DUTB upravlja milijarde, so plače vodilnih v DUTB drobiž, je ocenil Tonin in izpostavil, kako odgovorno delo opravljajo. Z eno napačno odločitvijo namreč lahko zapravijo bistveno več, kot je njihova plača, z eno dobro potezo pa lahko slaba banka pridobi mnogokratnik njihove plače, je še povedal vodja poslanske skupine NSi.

ZL po besedah vodje poslanske skupine Luke Mesca veseli, da je minister prisluhnil njihovemu pozivu in bo končno začel urejati zadeve v slabi banki. Po njegovih besedah je korak v pravo smer Mramorjeva napoved, da bo predlagal razrešitev predsednika upravnega odbora. Ta je, tako trdi Mesec, najodgovornejši za stanje, ker je sam podpisal sporne pogodbe z »nerazumnimi zneski«. So pa razmere pri DUTB po njegovem prepričanju še vedno zelo slabe in jih je treba začeti urejati po vrsti. Med drugim je Mesec spomnil, da imamo po treh letih od ustanovitve DUTB na tisoče praznih stanovanj, ki so po kolapsu nepremičninskega sektorja prišla v njeno last.

Po njegovem mnenju je povsem jasno, da sedanje vodstvo ne deluje v javnem interesu, ampak v interesu upravnega odbora in ljudi okoli njega. 

Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev pa je poudarila, da je odločitev povsem v rokah ministra. »Seveda pa bo moral sprejeti tudi vso odgovornost za nastale posledice,« je dodala.

 

Deli s prijatelji