IZ PRIŽNICE

Če bi spoštovali človekove pravice, bi bilo sovražnega govora do cerkve manj

Objavljeno 21. januar 2012 23.48 | Posodobljeno 21. januar 2012 23.48 | Piše: M. U., STA

60-letnica zažiga škofa Antona Vovka.

Anton Stres

NOVO MESTO –  V novomeški stolnici je bila slovesnost ob 60-letnici zažiga škofa Antona Vovka, ki jo je vodil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Napad se je zgodil v času, ki ni spoštoval človekovih pravic, vendar pa te tudi danes same po sebi ne pomenijo jamstva za njihovo spoštovanje, je dejal. Če bi namreč te v Sloveniji spoštovali, v državi ne bi bilo toliko sovražnega govora in širjenja neresnic na račun katoličanov in Cerkve, je poudaril Stres.

Nadškofa skrbi podpora države in javnega mnenja širjenju neresnic

Kot je dodal, pa tovrstni pojavi niso najbolj skrb vzbujajoči sami po sebi. Skrbeti nas mora, da državne ustanove in javno mnenje takim spodrsljajem dajejo potuho ali celo javno podporo. Po njegovih besedah se je to očitno zgodilo pred 60 leti v Novem mestu in v kasnejših podobnih, četudi manj brutalnih primerih.

Nadškof je spomnil, da je minilo 60 let, odkar so na železniški postaji v Novem mestu poskusili zažgati ljubljanskega škofa Antona Vovka (1900–1963), ki je bil takrat namenjen na blagoslov na skrivaj postavljenih cerkvenih orgel. Vovk je posledice napada s hudimi opeklinami sicer preživel, napadalcev, ki jih je Stres označil za nahujskano drhal, pa niso nikoli kaznovali.

Nobenega dvoma ni, da se je vse dogajalo z vednostjo in s soglasjem takratne partijske oblasti, ki je dogodek izkoristila za nov moralni pritisk na škofa, naj se pokori njenim ideološkim zahtevam, je omenil nadškof. Ob zaključku  je nadškof Stres kristjane pozval k pokončnosti in na vseh ravneh osebnega ter družbenega življenja k pogumnemu ter požrtvovalnemu prizadevanju za zmago resnice, pravičnosti in ljubezni.

Deli s prijatelji