PRVA POMOČ

Če bi šlo zares, bi vsi preživeli

Objavljeno 21. april 2014 17.33 | Posodobljeno 19. april 2014 19.43 | Piše: Mojca Marot

Po Sloveniji so se zvrstila osnovnošolska območna tekmovanja prve pomoči.

Skupinska fotografija prvih treh najboljših ekip iz Radeč in Rimskih toplic. Foto: Mojca Marot

Prav je, da se že naši najmlajši naučijo osnov dajanja prve pomoči, saj lahko s tem znanjem kadarkoli v življenju rešijo življenje. In zdi se, da se tega mladi tudi zavedajo, sicer v osnovnih šolah ne bi imeli toliko in tako uspešnih ekip, ki obvladajo teoretično pa tudi praktično znanje. Pet ekip osnovnih šol iz laške in radeške občine je to znanje preverjalo na že sedmem območnem tekmovanju, ki ga je pripravilo Območno združenje Rdečega križa (RK) Laško.

»Če bi šlo danes zares, bi vsi preživeli,« je ob koncu mlade pohvalila Damjana Ključevšek, diplomirana medicinska sestra, ki je bila le ena od ocenjevalcev praktičnega znanja. Sicer pa so vsi znali tudi uspešno zaustaviti hudo arterijsko krvavitev, vedeli so, kako hladiti hudo opeklino, prav tako so vsi pravilno oživljali šestletnega dečka, ki ni kazal znakov življenja. Organizatorji so namreč šolarje postavili pred različne situacije, ki se lahko pripetijo kjerkoli, tudi v šoli, nato pa ocenjevali vse. Od pristopa k poškodovancu do njegove obravnave in končne oskrbe. »Kako se počutiš, te kaj boli,« so eno od poškodovanih statistk spraševali člani ene od ekip, medtem ko so povijali njen pri padcu odrgnjen komolec in se zatem lotili še odprtega zloma goleni.

Radečani najboljši

Da je bilo njihovo znanje res izjemno, so na koncu pokazale točke, saj so od sto možnih vse ekipe iz podružnične OŠ Debro pri Laškem, tri ekipe OŠ Marjana Nemca iz Radeč, ekipa OŠ Primoža Trubarja iz Laškega ter ekipa OŠ Antona Aškerca iz Rimskih Toplic dosegle več kot 77 točk. Največ, in sicer 85-odstotno znanje, pa je s teoretičnim in praktičnim znanjem pokazala ena od ekip OŠ Marjana Nemca Radeče.

Radečani se bodo tako že v sredo udeležili tudi regijskega tekmovanja, ki bo potekalo na OŠ v Rečici ob Savinji. Letošnje tekmovanje se sicer odvija v duhu evropske kampanje o varnosti v cestnem prometu, katere podpisnica je tudi Slovenija.

Deli s prijatelji