ANKETA

Če bi bile volitve to nedeljo, bi zmagal Janša

Objavljeno 26. april 2012 13.57 | Posodobljeno 26. april 2012 13.57 | Piše: P. J., STA

Polovica anketirancev stavke ne podpira, slabo podporo ima tudi večina varčevalnih ukrepov.

Predsednik stranke Janez Janša.

MARIBOR – Če bi bile to nedeljo volitve, bi še vedno največ ljudi volilo vladajočo stranko SDS pod vodstvom Janeza Janše, kaže najnovejša javnomnenjska raziskava časnika Večer. Večina vprašanih ne podpira nedavne stavke javnih uslužbencev, prav tako imajo slabo podporo vladni varčevalni ukrepi – z izjemo zvišanja davkov za bogatejše.

Drugim strankam podpora pada

Na strankarski lestvici so v SDS edini, ki so v primerjavi s prejšnjim mesecem svoj položaj še okrepili, medtem ko preostale stranke podporo vidno izgubljajo, piše današnji Večer. Za SDS se je v najnovejši anketi opredelilo 18 odstotkov anketirancev, SD, ki je prejšnji mesec z drugega mesta izrinil Pozitivno Slovenijo (PS), pa dobrih 10 odstotkov.

Za PS bi se odločilo slabih devet odstotkov anketiranih, medtem ko so stranki marca pripisovali nekaj več kot 13 odstotkov glasov. SLS podpirata dva odstotka vprašanih, sledijo NSi, Državljanska lista in Desus. Kar dobra polovica vprašanih je neopredeljena.

Najbolj zaželena dodatna obdavčitev bogatih

Od 10 varčevalnih ukrepov, podporo katerim so preverili v anketi, so vprašani po poročanju Večera prikimali le višji obdavčitvi bogatejših in znižanju plač javnim uslužbencem. V izbiri med ocenami od ena do štiri so obdavčitvi najbogatejših namenili poprečno oceno 3,7, znižanju plač javnim uslužbencem pa 2,6.

Po vrsti navzdol proti popolnemu nestrinjanju sledijo omejitev potnih stroškov za javne uslužbence, omejitev in skrajšanje nadomestila za brezposelnost, spremenjeni normativi v vrtcih in šolah, uvedba plačila vrtca za drugega otroka, nižanje dodatka za rekreacijo pri upokojencih in dvig DDV. Najbolj nasprotujejo zmanjšanju subvencij za prehrano v srednjih šolah in znižanju nadomestila za porodniški in bolniški dopust.

Proti stavki

Slaba polovica vprašanih meni, da je bila stavka javnega sektorja neupravičena, dobrih 40 odstotkov jo podpira, ostali so neopredeljeni. Stavko najbolj podpirajo mlajši, višje izobraženi in z višjimi dohodki. Najbolj pa ji nasprotujejo starejši in volivci SDS.

Raziskavo je izvedlo podjetje RM Plus med 20. in 22. aprilom s 700 naključno izbranimi anketiranci.

Deli s prijatelji