IZGNAN S KARIBOV

Časarjevi v naglici prodajali tudi avte

Objavljeno 03. marec 2015 09.52 | Posodobljeno 03. marec 2015 09.52 | Piše: Aleksander Brudar

Robert Časar po izgonu iz Dominikanske republike čaka na izročitev.

Časar bo kmalu v Sloveniji. Foto: Oste Bakal

LJUBLJANA – Očitno ne preveč dobro premišljen beg Roberta Časarja, nekdanjega predsednika uprave Luke Koper, ki je bil konec leta 2013 zaradi prejemanja podkupnine in drugih nečednih poslov v zvezi z nakupom zemljišč na Orleški gmajni pri Divači obsojen na pet let in devet mesecev zapora, se je le končal. V glavnem mestu Dominikanske republike Santo Domingo ga je 26. februarja prijela tamkajšnja policija, v nedeljo pa so ga izgnali iz te otoške karibske države ter z letalom pripeljali v glavno mesto Francije, Pariz. Tam Časar čaka, da ga predajo Sloveniji.

Kot je včeraj povedal direktor kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU) Branko Japelj, se organi pregona v Dominikanski republiki kar 10 mesecev niso odzvali na naše prošnje, naj preverijo, ali je pobegli Slovenec pri njih. Šele ko so za pomoč prosili francoske kolege iz Generalnega Sekretariata Interpola v Lyonu, se je izkazalo, da vse sledi za ubežnikom vodijo prav v Dominikansko republiko. Februarja letos je dominikanski interpol sporočil, da je Časar z letalom čez Rusijo in Panamo že konec leta 2013 prišel v Dominikansko republiko in da tam živi kot tujec z začasnim bivališčem.

Novi potni listi

Vodja kriminalistične policije na PU Koper Dean Jurič je povedal, da so vse od 20. marca lani, ko je bila za Časarjem razpisana mednarodna tiralica, opravili pogovor z več kot 150 osebami iz kroga njegovih sorodnikov, sodelavcev, sosedov, poslovnih partnerjev, znancev in prijateljev.

»Maja 2014 smo začeli zaznavati okoliščine, ki so nakazovale, da tudi preostali člani družine nameravajo zapustiti državo in se mu pridružiti,« je povedal Jurič. Družina Časar je tako pospešeno prodajala svoje avtomobile in nepremičnine, dva člana družine sta si naredila nova potna lista namesto domnevno izgubljenih; na policiji ocenjujejo, da sta s tem želela podaljšati veljavnost svojih dokumentov.

Dodaten dokaz, da Časarjevi res več ne mislijo živeti pri nas, je bil to, da se na začetku novega šolskega leta v šoli ni več pojavil Časarjev sin. Kako dobro se je Časar pripravil na večletno skrivanje v tujini, priča tudi podatek, da si je omislil celo pomočnika. Koprski policisti so novembra lani ugotovili, da mu pri begu pomaga neznani storilec, ki pa ga še niso izsledili.

Časar, ki je od leta 2012 tudi hrvaški državljan, se ob prijetju ni upiral, prav tako ni poskušal pobegniti. Po nepreverjenih podatkih naj bi imel v Dominikanski republiki registrirano podjetje, tam ostaja tudi njegova družina.

Prijeli napačnega

Pri iskanju Časarja ves ta čas ni šlo brez težav. Samo spomnimo, kako je policija sredi decembra lani vdrla v enega izmed ljubljanskih lokalov in pomotoma prijela predsednika nadzornega sveta Darsa Roberta Lična.

In kdaj bomo lahko Časarja videli na slovenskih tleh? Izročitev vodi pravosodno ministrstvo. Navadno traja od 10 do 20 dni, po prihodu v Slovenijo ga bodo predali pravosodnim organom. Na ministrstvu za pravosodje so nam pojasnili, da v tem primeru ne gre za izročitveni postopek, ampak za postopek prijetja in predaje, kar pomeni, da je v tem primeru osrednji in posredovalni organ Okrožno sodišče v Kopru, pred katerim je postopek v teku. Odločitev o izvršitvi evropskega naloga za prijetje pa mora biti, če zahtevana oseba s predajo soglaša, sprejeta v 10 dneh od sprejetja, če pa oseba soglasja ne da, v 60 dneh po prijetju zahtevane osebe.

Še bo moral na sodišče

Robert Časar, tudi dolgoletni član in tesni sodelavec predsednika SDS Janeza Janše, je poniknil decembra 2013, ko ni dvignil pravnomočne sodbe koprskega višjega sodišča, s katero je bil obsojen na dolgoletno zaporno kazen (poleg njega sta bila še pravnomočno obsojena goriški nepremičninski podjetnik Marjan Mikuž in nekdanji poslanec iz vrst SNS Srečko Prijatelj). Poleti lani je na koprski Komunali nepreklicno prekinila delovno razmerje njegova žena, njunega sina pa prvi šolski dan v septembru ni bilo v šolo. Proti nekdanjemu prvemu možu Luke so odprte še tri kazenske obravnave in več civilnih, ki jih je sprožila Luka Koper. Časarju bi pravnomočna sodba zastarala šele po 20 letih.

V Dominikanski republiki se je do aprila 2012 skrival tudi Ljubljančan Matevž Jenko, soobtožen in pozneje obsojen za tihotapljenje kar 72 kilogramov kokaina, ki so ga odkrili pomešanega med fugirno maso za keramične ploščice v zabojniku, ki je prispel v koprsko pristanišče. Po izdaji evropskega pripornega naloga so ga iz Dominikanske republike izgnali. Sedel je v letalo, odletel do Pariza, kjer so ga aretirali francoski varnostni organi. Kmalu po prejetju dokumentacije so ga Francozi predali slovenskemu pravosodju. 

Deli s prijatelji