NI OVIR

Časarja iščejo s tiralico, on mirno legalizira črno gradnjo

Objavljeno 18. februar 2015 19.00 | Posodobljeno 18. februar 2015 19.01 | Piše: T. L.

Bizaren razplet zgodbe o črni gradnji: več let je izigraval pravila, večino hiše že legaliziral v času sojenja, zdaj pa iz ubežništva ureja še zadnje malenkosti. Policija ga pa ne najde.

Robert Časar.

PIRAN – V Sloveniji je očitno mogoče za pravnomočno obsojene, ki se izmikajo roki pravice, urejati premoženjsko stanje. Obsojeni nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar, ki je že eno leto na begu, iščejo pa ga tudi s pomočjo Interpolove tiralice, očitno lahko brez težav kar iz ubežništva skrbi za svoje premoženje.

On na begu, zadeve pa ureja pooblaščenka

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper, ki je skupaj z družino izginil neznano kam (naj spomnimo: žena je dala odpoved, otrok pa septembra ni bilo v šolo), na piranski upravni enoti prek svoje pooblaščene projektantke Marjetke Garzeroli ureja še zadnje formalnosti, s katerimi bo dokončno legaliziral svojo hišo na Strmi poti v Portorožu, poroča TV Slovenija.

Na upravno enoto je namreč vložil še zahtevo za pridobitev gradbenega dovoljenja za kovinsko konstrukcijo in nadstrešek nad parkiriščem ter letno kuhinjo in priložil popravljeno projektno dokumentacijo za ta dva objekta. Novinarka nacionalne televizije je Marjetko Garzeroli želela povprašati, ali ji daje Časar navodila iz ubežništva, a se na klice ne oglaša. Z novinarji pa ne želi imeti opravka niti Časarjev sin iz prvega zakona Alex Časar, ki se je sicer oglasil, a je takoj potem, ko je izvedel, kdo je na drugi strani, odložil slušalko in se ni več oglašal.

Pozneje je za Radio Slovenija Časarjev sin dejal, da so vsi postopki v teku in da ne bo dajal nobenih komentarjev.

Še eno soglasje in legalizacija bo lahko zaključena

In kaj pravijo na piranski upravni enoti? Da so prošnjo za gradbeno dovoljenje za letno kuhinjo in nadstrešek Časarju najprej zavrnili, saj sta bila v projektni dokumentaciji navedena kot pomožna objekta, takšni objekti pa po prostorskih aktih tam niso dovoljeni. »Zdaj pa so projektno dokumentacijo popravili tako, da sta objekta zavedena kot prizidka, kar ustreza prostorskim pogojem, zato ovir za legalizacijo ni več,« je za nacionalno televizijo povedal načelnik upravne enote Piran Ivan Seljak.

Upravna enota je na Občino Piran v Časarjevem imenu poslala vlogo za obračun komunalnega prispevka, ki ga je Časar tudi že plačal, kar pomeni, da je postopek legalizacije tako rekoč končan. »Čakamo samo še na soglasje dedinje sosede, ki je umrla, nato pa bomo postopek legalizacije lahko zaključili,« pravi Seljak.

image

Časarja ne najdejo in ne najdejo. Očitno pa lahko ubežnik v Sloveniji mirno ureja legalizacijo črne gradnje (vir: policija.si).

Gradil je z denarjem luke

Časar je hišo v Portorožu povsem na črno zgradil v času, ko je vodil luko. Kovinski nadstrešek je zgradil celo z luškim denarjem, saj ga je prekmursko podjetje Inox izdelalo za Časarja, lažno pa so nato strošek prikazali kot izdelavo količkov za označevanje zemljišč, ki jih je luka kupila v Beltincih. Kriminalisti so nadstrešek med hišno preiskavo hoteli odstraniti kot dokaz, a so nato od namere odstopili. Časar je sicer z več soosumljenimi za naložbo v nakup tamkajšnjih zemljišč v sodni preiskavi.

In očitno se bo Časarjevo večletno izigravanje pravil, s katerimi je želel doseči legalizacijo hiše v Portorožu, zaključilo zanj uspešno. Prav v času, ko je bilo sojenje v zadevi Orleška gmajna, zaradi katere je bil nato pravnomočno obsojen na šest (6) let zapora, na vrhuncu, mu je uspelo legalizirati pretežni del hiše, še poroča televizija.

Hiša je nedotakljiva, Časar vpisal še zemljiški dolg

Nadstrešek nad parkiriščem in letna kuhinja sta ostala črna gradnja, zato je gradbena inšpekcija zahtevala, naj ju poruši. Tudi na to se je pritožil, si kupil čas, popravil projektno dokumentacijo in zmagal v bitki z varuhi prostora. Hiša v Portorožu je zdaj nedotakljiva. Vsaj za gradbeno inšpekcijo. Pred zaplembo pa jo varuje 5-milijonski zemljiški dolg, ki ga je Časar vpisal, ko je zaslutil, da ga čaka zanj neugoden sodni konec.

image

Časar na Interpolovem seznamu iskanih oseb (vir: http://www.interpol.int).

Deli s prijatelji