UJET

Časarja bodo danes zaslišali

Objavljeno 04. marec 2015 12.54 | Posodobljeno 04. marec 2015 13.14 | Piše: P. Pa.

Časarja so v četrtek prijeli v Dominikanski republiki, zdaj pa v Parizu čaka na izročitev Sloveniji.

Robert Časar.

PARIZ – Nekdanji direktor Luke Koper Robert Časar bo ob 14. uri stopil pred sodnika na sodišču Cour d'appel v Parizu, poroča portal MMC RTV. Časarja so v četrtek prijeli v Dominikanski republiki, zdaj pa v Parizu čaka na izročitev Sloveniji.

Na zaslišanju naj bi se Časar moral izjasniti, ali se strinja, da ga Francija izroči Sloveniji. Podatki o tem, v katerem zaporu se nahaja, naj bi bili strogo varovani. »Najverjetneje pa je v zaporu La Sante, v neposredni bližini Louvra in Jardin de Luxembourga, ki ima tudi t. i. ekstradikcijski oddelek, torej oddelek, kjer so zaprte osebe, ki čakajo na izročitev,« je še zapisal MMC

Na toplem užival več kot leto dni

Časar naj bi na karibski otok prispel konec leta 2013 in se tam prijavil kot tujec z začasnim prebivališčem. Dominikanska republika ga je v četrtek izgnala iz države, ob vstopu v Francijo pa so ga v nedeljo pridržale francoske oblasti. Slovenske oblasti naj bi informacijo, da je Časar v Dominikanski republiki, preverjale že aprila lani, vendar niso dobile odgovora, zato so za pomoč prosile generalni sekretariat Interpola v Lyonu, ki jim je nudil operativno in logistično pomoč pri njegovem iskanju.

Konec lanskega leta so od Interpola Santo Domingo prejeli obvestilo, da uspešno rešujejo primer, v začetku februarja pa so slovensko policijo še obvestili, da so njegov vstop v državo zabeležili konec leta 2013. Interpol Santo Domingo je nato obvestil Slovenijo, da nameravajo Časarja izgnati iz države, kar so v četrtek tudi storili. Na francoskem ozemlju so ga prijeli varnostni organi, predaja Sloveniji pa naj bi trajala od 10 do 20 dni.

Deli s prijatelji