ČIŠČENJE OBLEK

Časar spremenil stalni naslov, tožilka predlaga pripor

Objavljeno 28. januar 2014 11.56 | Posodobljeno 28. januar 2014 11.56 | Piše: STA, K. K.

Danes ga spet ni bilo na sodišče.

Robert Časar

KOPER – Roberta Časarja ni bilo na današnjem predobravnavnem naroku na koprskem okrožnem sodišču. Njegov zagovornik Daniel Planinšec je pojasnil, da je Časar spremenil naslov stalnega bivališča. Tožilka Barbara Milič Rožman meni, da se Časar izogiba temu in drugim kazenskim postopkom, zato je zanj predlagala pripor. O tem bo odločal zunajobravnavni senat.

Poziv v zapor

V tem postopku se nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper očita, da je zlorabil svoj položaj s tem, ko je odredil knjiženje in plačilo več računov za čiščenje oblačil enega od zaposlenih, sicer pa mu je sodišče že v petek poslalo poziv za prestajanje zaporne kazni v primeru Orleška gmajna. Sodišče je Časarju vabilo na predobravnavni narok poslalo na znane naslove na Primorskem, vendar je obtoženi prek svojega zagovornika sporočil spremembo stalnega prebivališča, je na današnjem predobravnavnem naroku pojasnil sodnik Matevž Gros. Časarjev zagovornik Planinšec je navedel, da so v odvetniški pisarni obvestilo o spremembi naslova z dne 14. januar prejeli po faksu 19. januarja.

Pooblastilo ženi

Okrožna državna tožilka Milič Rožmanova je poudarila, da je Časar že julija podpisal pooblastilo ženi, da ga ta zastopa in dviguje pošto, iz listin pa izhaja, da Časarja prav žena prijavlja in odjavlja na različne naslove. Ker meni, da se Časar v resnici izogiba udeležbi v tem in drugih postopkih, je Milič Rožmanova za Časarja predlagala odreditev pripora zaradi begosumnosti. Planinšec je nasprotoval priporu. Kot je pojasnil, tudi če bi se štelo, da je bil Časar pravilno vabljen, razlogov za pripor ni, saj udeležba na predobravnavnem naroku ni obvezna. O priporu bo zdaj odločal zunajsodni senat, Gros pa je medtem sojenje preložil za nedoločen čas.

Čaka ga poziv na prestajanje kazni

Časarju medtem še niso zmogli vročiti sodbe višjega sodišča niti poziva za prestajanje kazni. Časarja je sodni senat koprskega okrožnega sodišča januarja lani v zvezi z nepremičninskimi posli z Luko Koper zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril obsodil na šest let zaporne kazni in petletno prepoved opravljanja funkcij direktorja oziroma člana uprave v gospodarskih družbah. Višje sodišče je Časarju nato zaporno kazen znižalo za tri mesece. Obsojena sta bila tudi nekdanji poslanec Srečko Prijatelj in podjetnik Marjan Mikuž.

Prijatelj naj bi Časarja in Mikuža nagovoril k dogovoru za sklenitev kupoprodajnih pogodb med Luko Koper in Premik netom kot posrednikom za zemljišča načrtovanega zalednega terminala Luke pri Sežani. Prav tako naj bi Prijatelj Časarja nagovoril, da od Mikuža zahteva in sprejme nagrado zase ter za Prijatelja. Mikuž naj bi na Prijateljevo nagovarjanje Časarju izročil 86.000 evrov, Prijatelju pa 245.000 evrov od zneska, ki naj bi ga Luka Koper plačala Premik netu.

Deli s prijatelji