LASTNIK PLANTAŽ

Časar se je na Karibih šel kmetovalca?

Objavljeno 07. marec 2015 20.42 | Posodobljeno 07. marec 2015 20.43 | Piše: A. L., T. L.

Zaradi begosumnosti naj zanj ne bi tako hitro veljal odprti režim.

Robert Časar.

SANTO DOMINGO, LJUBLJANA – Kmet Robert Časar, kot se je sam označil pred leti, naj bi bil v omenjeni panogi ostal tudi v ubežništvu. V Dominikanski republiki, tako pišejo Primorske novice, naj bi imel registrirano podjetje, ki je lastnik plantaže tropskega sadja, med drugim tudi manga.

Toda kot kaže, se pri nas še ne bo tako hitro ukvarjal s kmetovanjem. Beg sicer res ni kaznivo dejanje (vseeno bo moral odsedeti pet let in devet mesecev, kolikor mu je naložilo sodišče), vendar naj zanj zaradi begosumnosti ne bi tako hitro veljal odprti režim prestajanja kazni.

V Slovenijo naj bi ga pripeljali po najboljšem scenariju že v 20 dneh, lahko pa postopki trajajo tudi do 60 dni.

Država rubi Časarja

Časar pa bo, kot kaže, ostal tudi brez svojega premoženja, saj državno pravobranilstvo njegove nepremičnine pošilja na dražbo, je včeraj poročal portal MMC. Pravnomočna sodba, s katero je bil obsojen na skoraj šest let zapora, namreč predvideva tudi vračilo 86.000 evrov podjetniku Marjanu Mikužu. Toliko je znašala podkupnina, ki jo je v luških poslih na Krasu Časar prejel od Mikuža. Ker tega denarja ni vrnil, je državno pravobranilstvo predlagalo zavarovanje Časarjevega premoženja. Piransko sodišče je tako na hišo v Portorožu in počitniško hišo v Lendavskih goricah ter še dve drugi nepremičnini konec lanskega leta vpisalo hipoteko.

Časarjev dolg so najprej poskušali izterjati in bili pri tem neuspešni. Časar je izpraznil ali zaprl bančne račune, nima delnic, vsaj formalno nima niti avtomobilov in drugih premičnin. »26. 2. 2015 smo bili obveščeni, da je bila davčna izvršba zaključena in izkazalo se je, da ni premoženja. Manjka še zadnji formalni korak, v nekaj dneh bomo pristojnim sodiščem predlagali izvršbo dolga s prodajo nepremičnin,« so ob tem odgovorili na državnem pravobranilstvu.

Časar je sicer obe nepremičnini zavaroval s petmilijonskim zemljiškim dolgom. Piransko in lendavsko sodišče, naslovni sodišči območij, kjer stoji Časarjevo imetje, bosta namreč s posebnim oklicem pozvali imetnika zemljiškoknjižnega pisma, da se razkrije in sodiščema v treh mesecih sporoči svoje identifikacijske podatke ter izroči izvirnik zemljiškega pisma. Če tega ne bo storil, bo njegova pravica prenehala. Če se bo izkazalo, da nepremičnina ni obremenjena z zemljiškim dolgom, lahko svoje terjatve uveljavljajo drugi upniki, v tem primeru Državno pravobranilstvo RS.

Če se postopki ne bodo zavlekli, bi Časarjevi hiši in druge nepremičnine lahko na dražbi končale že jeseni. Morata pa Časar in nekdanji član njegove uprave Aldo Babič po še nepravnomočni sodbi Luki Koper, ker so brez ustreznih dovoljenj na ankaranski bonifiki zgradili parkirišče za luške avtomobile, povrniti 680.000 evrov škode.

Deli s prijatelji