NA KOŽO

Čas pusta

Objavljeno 24. februar 2017 23.35 | Posodobljeno 24. februar 2017 23.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Postajamo država, v kateri eni ljudje delajo in ne mislijo, drugi pa mislijo in ne delajo.

Bojan Budja.

Letos pustujemo nekako pozno. Kar seveda pomeni, da bo tudi velika noč veliko pozneje, kot je bila denimo lani. Cerkev pač veleva, da se imamo pravico krmiti z žegnanimi šunkami in pirhi le na vsako prvo nedeljo po prvi pomladanski polni luni, nakar moramo odštevati. Natanko šestinštirideset dni poprej je namreč pepelnična sreda, s tem je povezan kajpak tudi pust. Po svoje je to sožitje pusta in velike noči nenavadno, kajti šeme in Cerkev si dolga stoletja niso bili na ti. Šele tam v desetem, enajstem stoletju so se božji služabniki bolj ali manj sprijaznili s pustovanji in pripadajočimi običaji; danes so nekateri celo upodobljeni v pustnih povorkah. Ne po svoji volji, tudi razlogi so različni, zvečine za Cerkev ne prav prijetni.

Mnogim pust naznanja čas posta. Navsezadnje tudi prihaja iz besede mesopust, ki v ruskem besednjaku še danes pomeni štiridesetdnevni post. Nemara je za to izpeljanko kriv celo Primož Trubar, ki pa bi se te dni zanesljivo nekajkrat obrnil v grobu, ako bi vedel, da debelega pol tisočletja pozneje mnogi Slovenci mesa ne poskusijo kar več mesecev. Še kruha ne vsak dan. Pa to seveda nima prav nič opraviti ne s pustom ne s postom. Ti ljudje so le del bedne statistike, ki izpričuje, da je danes na svetu vsakodnevno lačna že debela milijarda ljudi; pod Alpami je takšnih več deset tisoč, med njimi na tisoče otrok. Ki bodo tudi pustovali postno. Običajno se najboljše kosilo začne z lakoto. Ne za vse, nekateri obedujejo lakoto tudi za kosilo.

Teh in takih podob v pustnih povorkah danes in jutri zanesljivo ne bo. So preresne, prežalostne, nekako ne sodijo v čas norčij. Bi si pa srčno želel ogledati upodobitev norčije, ki jo prav ta čas zganjamo z razvpitim sodnim procesom zoper ponarejevalce dokumentacije za tehnično brezhibnost vozil. Sodimo tistim, ki so za nekaj cvenka na ceste spustili oporečna motorna vozila. Prav. Naravnost noro in samomorilsko pa je, da taka vozila pustimo na cestah. Kajti pozor! AMZS trdi, da je na naših cestah trenutno 1351 vozil s ponarejenimi tehničnimi pregledi, poleg njih še 4023 voznikov, ki imajo ponarejeno vozniško dovoljenje, 2853 pa jih za volanom sedi z lažnimi zdravniškimi spričevali. Zanje torej vemo, le ukrepamo ne.

Navzlic norčavi pustni soboti smrtno resno zatrjujem, da je Slovenija postala država, v kateri eni ljudje delajo in nič ne mislijo, drugi pa mislijo in nič ne delajo. 

Deli s prijatelji