NA KOŽO

Čas je za džojnt

Objavljeno 21. oktober 2016 00.25 | Posodobljeno 21. oktober 2016 00.27 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Če bi vlada zares hotela kaj storiti za zdravje Slovencev, bi spravila v red zdravstvo.

Ko so policaji našega najstarejšega dobili v avtu, ko si je s tremi frendi podajal džojnt, je fasal 100 evrov globe (pa še doma jih je slišal, mulci blesavi, kaj pa parkirate zraven glavne ceste, a se niste mogli v hosto zapeljat?!). Po zdaj menda dorečenem protikadilskem zakonu se približno enaka kazen, 120 evrov, obeta za kajenje v avtomobilu, v katerem je mladoletna oseba. Velja tudi za cigareto, ki to sploh ni, namreč elektronsko. Po novem bo cigarete mogoče kupiti le pri prodajalcih z licenco, ki jo bodo ti seveda drago plačali, embalaža cigaret pa bo enotna, torej se bodo škatlice razlikovale zgolj po imenih. Ministrstvi za zdravje in finance se morata zediniti samo še o višini tobačnega centa, ki seveda ne bo cent, ampak najmanj 50 centov.

Žena je dolgoletna kadilka. V hiši kadi ob prižgani sveči in pazi, da nam ne puha dima v obraz. Skratka, te njene razvade sem se navadil, če mi kot pasivnemu kadilcu krajša življenje, pa se niti ne sekiram preveč. Življenje mi je skrajšal tudi že kak glaž vina, življenje mi krajša onesnažen zrak, pa živciranje, ko poslušam nebuloze naših politikov. In prav taka zlaganost je ta zakon. Skrb za naše zdravje? Malo morgen. To je samo služenje denarja in kontroliranje državljanov. Saj v tej naši demokraciji je samo vedno več prepovedi in nadzora. Svoboden sem samo še za ograjo lastnega doma, pa niti to ne vem, kako dolgo bom.

Če bi vlada zares hotela kaj postoriti za zdravje Slovencev, bi končno spravila v red zdravstvo, ne pa, da ljudje eno leto čakajo na specialistični pregled in vmes že umrejo za rakom. In bi spravila v red gospodarstvo ter zagotovila dostojno preživetje tudi zadnjemu delavcu. Lepo prosim, kaj pa bolezni zaradi debelosti, srčnožilnih in drugih obolenj, ki so posledica nepravilne prehrane? Pa ne nepravilne zato, ker ne bi vedeli, kaj je zdravo, temveč ker za kakovostna živila enostavno ni denarja, najcenejša pa sta škrob in najslabše maščobe.

In če končam z začetkom: ob verjetni podražitvi cigaret in vseh prepovedih bo verjetno ceneje občasno priciniti kakšno džolo. In če bo to res občasno in hkrati slovo cigaretam – bo tudi bolj zdravo. Pa še nebuloze politikov se ob tovrstnem puhanju ne bi zdele več grozljive, ampak samo še groteskne.  

Deli s prijatelji