PODZEMLJE

Čarovnice v rovih pod starim Kranjem

Objavljeno 30. oktober 2014 22.19 | Posodobljeno 30. oktober 2014 22.20 | Piše: Špela Ankele

V rovih, zgrajenih ob koncu druge svetovne vojne, se je dogajalo marsikaj.

Oblačila neposlušnih malčkov so še danes obešena nad vhodom v rove. Foto: Špela Ankele

KRANJ – Ali veste, kako prebivalci gorenjske metropole vedo, da se bliža (iz tujine uvožena) noč čarovnic? Tako, da med vožnjo po Jelenovem klancu pogledajo proti vhodu v rove, razpredene pod starim mestnim jedrom. Če nad vhodom na vrvi za obešanje perila vihrajo otroške kapice, jopice, rokavičke in zraven še kak škorenjček, je to znak, da je noč čarovnic tik pred vrati. Zakaj? Hja, govori se, da je vse našteto ostalo od tistih otrok, ki med obiskom rovov niso kaj pretirano poslušali nasvetov dobrohotnih čarovnic. Ker so bili neposlušni, so čarovnice vzele v roke svoje paličice in poredne otroke zacoprale v pajke, njihova oblačila pa so v opomin izobesile pred rove.

Čarobni labirint

Toda otroci, ki se te dni smukajo v kranjskem podzemlju, so dandanes zelo pridni, nas je v začetku tedna pomirila ena od kranjskih čarovnic. Manca Strugar iz Zavoda za turizem Kranj je pojasnila, da je pred nočjo čarovnic zanimanje za ogled rovov precejšnje: »Ker je bilo v preteklosti veliko obiskovalcev, smo letos dodali še nekaj terminov. V rovih otroci, a tudi starši, slišijo marsikaj zanimivega in tako spoznajo tisti delček mesta, ki jim ga morda še ni uspelo videti. Mnogi ne vedo, da so pod starim delom Kranja doma jamski pajki in kobilice, pa tudi kakšen netopir.«

A takole konec oktobra v rove zaidejo še druge živali, denimo ptičji pajek in kraljevi piton, ki so mu nadeli ime Strahec. Ta dva gostujoča predstavnika živalskega sveta otrokom predstavi Tomaž Svetko, ki mimogrede navrže še zanimivost ali dve o pajkih in kačah. In če bi mislili, da velik in kosmat ptičji pajek ter sikajoča kača poženeta strah v otroške kosti, bi se hudimano zmotili. Ko čarovniku Tomažu beseda zaide v svet pajkov in kač, je na otroških obrazih zaznati čisto radovednost, često pa so bojazljive mamice in prestrašene babice tiste, ki kot blisk švignejo proti izhodu podzemeljske dvorane, ko se jim (v varnih rokah čarovnika Tomaža) približuje kača.

Kilometer in tristo metrov dolgi rovi pod Kranjem so med nočjo čarovnic prepredeni s pajčevinami, skoznje pa je posebej za to priložnost speljan tudi čarobni labirint. Komur uspe najti pot iz njega, ga rovi pripeljejo do čarovnice, ki nadvse obvlada ogenj, in tudi do dobrohotne čarovnice Alje. Alja Kump, sicer motor ustvarjalnega centra Krice Krace, vsem pogumnim majhnim in malo večjim otrokom mimogrede odčara strah pred temo.

Po čarovnicah vinski sejem

Zdaj, ko so otroci pod zemljo prehodili že celotno mestno jedro in na plano pogledali pod Kokrškim mostom, se lahko podajo še na zadnjo čarovniško avanturo. Zanjo je letos poskrbela Uljana Dorofejeva. Umetnice risanja v pesku se mnogi verjetno spomnijo kot tiste spretne risarke, ki je nastopila v oddaji Slovenija ima talent. In tako, s pomočjo minljivih podob in milozvočne slovenščine čarovnice Uljane, otrokom pričarajo še zadnjo, z morjem navdahnjeno pravljico, nato pa se pogumna četica z lučkami v rokah odpravi proti izhodu.

Čarovnice v rovih pod Kranjem gostujejo samo še danes popoldne, nato pa se bodo za eno leto potuhnile. A v Zavodu za turizem Kranj, kjer skrbijo za pestro dogajanje v rovih, že pogledujejo v prihodnost. Že kmalu, med 14. in 16. novembrom, bodo v rovih pripravili prireditev, namenjeno polnoletnim, kajti v kranjsko podzemlje prihaja Vinski sejem. Na njem se bo vsak dan predstavilo več kot 30 vinarjev. Letos v trebuhu Kranja, poleti in pozimi ohlajenem na osem stopinj Celzija, izjemoma ne bo razstave jaslic in adventnih venčkov, se pa verjetno že prav kmalu obetajo novi podzemni dogodki, ki bodo pisani na kožo otrokom.

Pet ton odpadkov

Med drugo svetovno vojno so pod mestnim jedrom Kranja zgradili unikatni sistem rovov, predvidenih za zaklonišče. Kilometer in tristo metrov dolge podzemeljske hodnike, široke dva metra, so po podatkih Zavoda za turizem Kranj »začeli graditi tik pred vojno, na novo pa so se jih lotili med okupacijo, leta 1944, ko se je povečala nevarnost zavezniškega bombardiranja iz Italije. Po vojni so bili rovi večinoma zapuščeni, obnovljeni in odprti za javnost pa so bili leta 2008.« Pred tem so jih v eni od čistilnih akcij temeljito očistili in iz njih odnesli pet ton odpadkov, saj se je v kranjskem podzemlju dogajalo marsikaj. Tu so med drugim gojili tudi šampinjone, nezavarovani vhodi v kranjsko podzemlje pa so bili vrsto let mamljiva točka vseh tistih, ki se niso bali raziskovanja temačnih hodnikov. Da so za seboj puščali raznovrstne smeti, ni treba posebej poudarjati. V zadnjih letih za rove skrbi Zavod za turizem Kranj, ki se vanje trudi vnesti različne vsebine – ena med njimi je tudi čarovniška noč, ki v rovih gostuje vse od leta 2010. Tako postajajo rovi pod Kranjem eden od turističnih magnetov gorenjske metropole, kar potrjuje tudi podatek, da se po njih na leto sprehodi okoli deset tisoč obiskovalcev.

Deli s prijatelji