DOGOVOR

Cariniki z vlado dosegli dogovor

Objavljeno 08. maj 2013 22.57 | Posodobljeno 08. maj 2013 22.57 | Piše: STA, S. J.

Prvega julija se bo zaradi vstopa Hrvaške v EU sprostil del zaposlenih carinikov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Predstavniki ministrstva za finance in stavkovnega odbora Sindikata carinikov Slovenije so danes dosegli dogovor o usodi zaposlenih na državni meji po vstopu Hrvaške v EU, je za STA potrdil vodja odbora Dušan Miščević. Sindikat je sicer zahteval dogovor do 15. maja, a so rok zaradi potrebnih proceduralnih postopkov prestavili na 31. maj.

Vse je že dogovorjeno

Miščević je ob robu današnjih pogajanj sindikatov javnega sektorja in vlade pojasnil, da so bile tema današnjega sestanka stavkovne zahteve po razreševanju problematike presežnih delavcev ob vstopu Hrvaške v EU. Izrazil je zadovoljstvo, da je ministrstvo njihovim zahtevam ugodilo in so tudi rešitve »praktično že dokončno dogovorjene«.

Cariniki so izpolnitev zahtev sprva zahtevali najpozneje do 1. maja, nato pa so rok prestavili na 15. maj in napovedali, da bodo dan pozneje začeli stavkati, če vlada ne bo izpolnila njihovih zahtev. Predstavniki ministrstva pa so po Miščevićevih besedah danes pojasnili, da do 15. maja ne bodo mogli izpeljati celotne procedure za reorganizacijo, zato so se dogovorili, da je za sprejem sistemizacije skrajni rok 31. maj. Do takrat mora biti jasno tudi, kje in kako bodo zaposleni na državni meji premeščeni v druge državne organe. Kot je dejal Miščević, bodo šli ljudje pretežno v Davčno upravo RS, obstaja pa možnost, da tudi v nekatere druge državne organe, če bo taka želja zaposlenih.

Dve stavkovni zahtevi

Stavkovni zahtevi carinikov sta sicer dve: vlada mora pripraviti in s sindikatom carinikov uskladiti akt o reorganizaciji carinske službe zaradi vstopa Hrvaške v EU, za morebitne presežne delavce, ki po vstopu Hrvaške v EU ne bodo imeli več dela v carinski službi, pa sprejeti sklep o premestitvi v druge državne organe.

Prvi julij, ko je predviden vstop Hrvaške v EU, bo namreč pomenil konec pregledov na mejnih prehodih, zato se bo sprostil del zaposlenih carinikov. Kot je še pojasnil Miščević, bodo v druge državne organe premestili predvidoma okoli 50 ljudi.

Zaradi bojazni pred odpuščanji so cariniki sicer stavkali že februarja. Takrat so se s finančnim ministrstvom dogovorili, da zaposlenih za nedoločen čas v carinski upravi ne bodo odpuščali, pač pa bodo prihranke iskali na drugih področjih.

Ločeno s policisti

Svoje stavkovne zahteve ima medtem tudi Policijski sindikat Slovenije (PSS), ki se je danes ločeno sestal s predstavniki ministrstva za notranje zadeve in vrhom policije. Predsednik sindikata Radivoj Uroševič je danes povedal, da ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta sicer na sestanku ni bilo, vseeno pa pogovori tečejo normalno, a za zdaj še ni nobenih konkretnih premikov. Po njegovih besedah bo veliko odvisno tudi od skupnih pogajanj sindikatov in vlade, ki se v tem trenutku pogajajo o varčevalnih ukrepih. PSS bo ločena pogajanja znotraj ministrstva za notranje zadeve nadaljeval predvidoma v začetku prihodnjega tedna, je še napovedal Urošević.

PSS sicer stavka že od 10. januarja, stavkovne aktivnosti pa so zaostrili med 26. aprilom in 5. majem. V tem trenutku stavkovne aktivnosti, podobne tistim v času pred zaostritvijo, potekajo do preklica. V sindikatu poudarjajo, da so zaposleni v policiji in ministrstvu za notranje zadeve od leta 2009 do danes prispevali dovolj, odgovornost za nadaljevanje stavke pa je na strani vlade.

Deli s prijatelji