AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Čakate trgatev? Do petka bo suho, za vikend padavine

Objavljeno 17. september 2014 09.03 | Posodobljeno 17. september 2014 09.03 | Piše: Andreja Sušnik

Dež moti trgatev, a grozdje je treba pospraviti v klet.

Vinogradniki čakajo na sonce. Foto: Shutterstock

Lani je v tem času v časopisih pisalo: »Zaradi suše se začenja predčasna trgatev. V Goriških brdih bo le 40 odstotkov običajne letine, v Vipavski dolini 45-odstotni izpad.« Letos pa marsikje pogost dež moti trgatev, a dozorelo grozdje je kljub temu treba čim prej spraviti v klet.

Dež na dež in le pedenj sonca

Na Obali in Goriškem so bili v prvi septembrski dekadi le trije dnevi brez deževnih kapelj, na Dolenjskem, Štajerskem le eden in v severovzhodni Sloveniji nobeden.

Velik presežek padavin, pomanjkanje sončnih ur in tudi neugodne temperature zraka slabo vplivajo tudi na zaključne faze dozorevanja grozdja letnika 2014. Žal obilna količina padavin poslabšuje zdravstveno stanje grozdja, ki bo verjetno narekovalo čas letošnje trgatve.

Sladkorja je manj, skupne kisline so višje.

Vsi ukrepi za večjo higieno vinograda in osvetljenost grozdja zmanjšajo možnosti okužbe z botritisom in povečajo kakovost pridelanega grozdja. Mešanje od bolezni poškodovanega in zdravega zniža kakovost celotnega pridelka.

Kdaj je jabolko zrelo?

Med zorenjem se škrob v plodu razgrajuje v sladkorje, vzporedno nastajajo arome in druge snovi, s tem pa se zmanjšujeta trdota in vsebnost kislin. Za okusno sadje si želimo čim več sladkorja v njem in arome ter hkrati še vedno dovolj trdno konsistenco in ravno pravšnjo vsebnost kislin, ki dajejo plodu harmoničen okus.

Obstaja več metod določanja dozorevanja jabolk. Med najpreprostejšimi je pregled pečk. Če se iz svetle obarvajo v temno, je to že znak, da je treba obirati. Druga je ugotavljanje značilne pokrovne barve kožice, ki se pojavi z zrelostjo ploda. Nizke nočne temperature zraka ugodno vplivajo na obarvanje jabolk.

Z zorenjem klorofil v pokožici ploda razpada in zelena barva najprej bledi, nato prehaja v vedno močnejšo rumeno. Obiramo le obarvane. Uporabna metoda za določanje zrelosti je tudi opazovanje razvoja ploda oziroma štetje dni od stadija T, ko se pecelj in plodič izravnata in tvorita pravi kot, do tehnološke zrelosti.

To število dni je za vsako sorto različno in vnaprej določeno. Zlati delišes, denimo, ima 120 dni od T-stadija do zorenja.

Trdoto plodov merimo s penetrometrom in je izražena v kg/cm2, kar pove, s kakšno silo moramo pritisniti na plod, da prodremo približno 0,5 cm globoko v meso. Zgornja meja za trdoto je v večini primerov 8 kg/cm2, spodnja pa 5 kg/cm2, pod to mejo jabolka niso več primerna za daljše shranjevanje.

Predebeli plodovi

Tehnologi sporočajo, da so zaradi obilnih poletnih padavin plodovi vseh sort, ki so bili oplojeni iz prvega, drugega in tretjega cveta v socvetju, čezmerno debeli. To slabo vpliva na fiziološko stabilnost vseh sort kljub pravočasnemu obiranju.

Sladkorne stopnje so zadovoljive znotraj optimalnih vrednosti. Kisline imajo nekoliko manj in tudi manj trde so. Vsekakor pa je letos debelina jabolk tisti omejitveni dejavnik, ki ga moramo najbolj upoštevati. Zaradi hladnega vremena v času oplodnje ima večina zimskih sort jabolk odprte muhe, počene so predvsem pri skupini jonagold.

Ti plodovi nimajo pečk ali so slabo razvite in imajo porjavelo peščišče. Paziti moramo, da ne obiramo prezgodaj, ker to vpliva na manjšo maso plodov, ki imajo tudi manj krovne barve ali so celo brez nje, imajo slabšo aromo, manj sladkorjev, več škroba, na plodovih pa se pogosteje pojavijo tudi fiziološke motnje. Jabolka obiramo tako, da jih z dlanjo roke nekoliko privzdignemo, zasukamo in odtrgamo.

 

18. september 2007

Severno polovico Slovenije je prizadela katastrofalna vodna ujma. Na območju od zgornjega Posočja čez severni del Ljubljanske kotline do Pohorja je v 12 urah padlo 100–300 mm padavin. V najhujšem nalivu je v Bohinju padlo več kot 50 mm v pol ure, v dveh urah pa je na postaji Kneške Ravne na južni strani Spodnjih Bohinjskih gora padlo kar 157 mm padavin. Na padavinski postaji Davča je v šestih urah padlo 214 mm dežja, kar je daleč najhujši naliv od začetka meritev leta 1945.

 

Napoved

Reka Krka v Podbočju upada. Poplavljene površine na širšem območju ob Krki se zmanjšujejo. Mura poplavlja znotraj protipoplavnih nasipov. Visokovodni val bo v prihodnjih dneh potoval po Sloveniji.

Na širšem območju Lendave še poplavljajo pritoki Ledave.

Ljubljanica poplavlja na območjih pogostih poplav in počasi upada.

Obeti za od 19. do 24. septembra 2014

Nad vzhodno Evropo in Balkanom bo v petek še območje visokega zračnega tlaka, pihati pa bo začel jugozahodni veter. Konec tedna bo nad osrednjo Evropo, Balkanom in našimi kraji nastalo ciklonsko območje, ki se bo predvidoma sredi prihodnjega tedna počasi pomikalo proti vzhodu. Od severa bo dotekal nad naše kraje nekoliko hladnejši in postopno bolj suh zrak.

Do petka suho, v soboto padavine

V petek bo že več oblačnosti, vendar bo še suho. V soboto se bodo v zahodni in osrednji Sloveniji začele pojavljati padavine, deloma nevihte, ki bodo v nedeljo zajele vso državo. Možni bodo tudi močnejši nalivi. V ponedeljek bodo padavine od zahoda oslabele, v torek tudi ponehale. V torek se bo delno zjasnilo. V sredo bo deloma jasno in večinoma suho. Nekoliko hladneje bo.

 

Deli s prijatelji