PO SKUPŠČINI

Čakalne dobe (še) ne bodo krajše

Objavljeno 15. julij 2015 16.22 | Posodobljeno 15. julij 2015 16.25 | Piše: STA, A. K.

Tako predstavniki delodajalcev kot zavarovancev so glasovali proti sklepu vlade.

LJUBLJANA – Skupščina ZZZS danes ni potrdila rebalansa finančnega načrta zavoda za letošnje leto. Tako predstavniki delodajalcev kot zavarovancev so namreč glasovali proti sklepu vlade, da se predvidenih 16 milijonov evrov presežkov nameni za začasno povišanje cen izvajalcev zdravstvenih storitev ob zahtevi, da ta denar porabijo za skrajševanje čakalnih dob.

Vlada je konec junija ob odločanju o spornih vprašanjih splošnega dogovora o razdelitvi sredstev v zdravstvu odločila, da bodo med 1. julijem in 31. decembrom letos veljale za 2,12 odstotka višje cene zdravstvenih storitev. S tem dodatnim denarjem naj bi izvajalci poskrbeli za skrajšanje čakalnih dob na tistih področjih, kjer so najdaljše. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je nasprotno želel, da se teh 16 milijonov evrov nameni neposredno za dodatne preglede in storitve na tistih področjih, kjer so čakalne dobe najdaljše.

Postavili pogoj

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v začetku seje nagovorila člane skupščine in obširno pojasnila, kakšni bodo učinki takega začasnega dviga cen izvajalcev zdravstvenih storitev. Spomnila je, da je zavod v preteklosti že namenil več milijonov evrov za skrajševanje čakalnih dob, a so se te po podatkih inštituta za javno zdravje še podaljšale. S tem začasnim ukrepom pa bi izvajalcem dali pogoj: če do konca leta ne skrajšajo čakalnih dob, bodo v prihodnjem letu za svoje storitve spet plačani po stari, nižji ceni.

Povedala je tudi, da na ministrstvu pripravljajo pilotni projekt, v katerega bodo vključili od dve do štiri bolnišnice, v katerih bodo poskušali v zelo kratkem času, najpozneje do konca leta, do neke sprejemljive mere skrajšati čakalne dobe. Napovedala je tudi spremembe pravilnika o čakalnih dobah v najkrajšem času ter čim prej tudi nov zakon o pacientovih pravicah, s katerim bodo bolj sistematično uredili upravljanje čakalnih seznamov in tudi uvedli kazni za nepravilnosti. Po njenih besedah bo tudi sistem eNaročanja s centralnim elektronskim vodenjem čakalnih seznamov prinesel izboljšanje razmer.

Večinsko glasovali proti

Kljub argumentom ministrice so člani skupščine večinsko glasovali proti temu, da bi se 16 milijonov evrov namenilo za dvig cen izvajalcev zdravstvenih storitev. Tako predstavniki zavarovancev kot delodajalcev v skupščini so danes večkrat poudarili, da bi morali imeti tisti, ki plačujejo v zdravstveno blagajno, glavno besedo pri tem, za kaj se bo denar porabil.

Deli s prijatelji