KRIZA

Čaka, da zaprejo Tovšakovo, Šrota in Bavčarja

Objavljeno 21. december 2012 14.53 | Posodobljeno 21. december 2012 12.05 | Piše: Mo. S.

Ekonomist Jože P. Damijan meni, da bodo ljudje svoje vedenje spremenili le, če se bodo spremenile okoliščine, v katerih živijo.

Jože P. Damijan.

LJUBLJANA – Medtem ko se politični veljaki dogovarjajo o tem, kako državo potegniti iz brezna zadolženosti, in so pri tem velikokrat neenotni, zato pa tudi neuspešni, stroka po drugi strani ponuja različne rešitve. Ekonomist Jože P. Damijan meni, da lahko iz katastrofe prilezemo že ob pomoči preproste teorije razbitega okna, ki na kratko pravi, da razbita okna v mestu predstavljajo nered, s tem pa privlačijo kriminal.

Dosledno izvajanje zakonodaje

Če želimo spremeniti vedenje ljudi, moramo torej spremeniti okoliščine, v katerih živijo: »Treba je 'počistiti ulice', treba je spremeniti okolje. In na prvem mestu tukaj je pravna država. Ne, zakonodaja, te imamo še preveč, pač pa njeno dosledno izvajanje,« razmišlja v svojem blogu.

Pustili le opustošenje

In kdaj bomo sposobni za zdravo rast? »Šele ko bo, denimo, Telekom Slovenije končno plačal za vse zlorabe prevladujočega položaja v zadnjih dveh desetletjih, ko bo razbit pijačarski holding pod okriljem Pivovarne Laško, ko bodo za zapahi pristale 'velike ribe' od Šrota, Kordeža, Zidarja, Tovšakove do Bavčarja, se bo v tej državi lahko spremenila mentaliteta. Ko bo pravna država dala jasen signal, da ni tolerance za gospodarski kriminal.«

Za naštetimi osebami je ostalo opustošenje kot po jedrski eksploziji, za njegovo sanacijo pa bomo davkoplačevalci plačevali še najmanj 20 let.

»Bi ukradli podjetje? Odvisno od situacije, mar ne? Če bi bili na ustreznem menedžerskem položaju, če bi vam bil denar dovolj enostavno dostopen in če bi bili deleži podjetja na prodaj, bi se verjetno znašli v težkih skušnjavah. Tudi če ste še tako moralni in etični,« nas vprašuje Damijan.

 

Deli s prijatelji