VELIKA NOČ

Butare velikanke in rekordni presmec

Objavljeno 13. april 2014 16.50 | Posodobljeno 13. april 2014 16.51 | Piše: Primož Hieng

V številnih slovenskih vaseh tekmujejo, v kateri bodo izdelali največjo, najlepše okrašeno in sploh naj velikonočno butaro.

Butara velikanka iz Vrbljen pri Igu je merila 18 metrov. Foto: Primož Hieng

Katera bo večja ali daljša, katera bo lepša in tako dalje, se sprašujejo zdaj že v marsikateri od slovenskih vasi, ki kar tekmujejo, v kateri bodo izdelali butaro velikanko. In prav v vseh hitijo pojasnjevati, da niso toliko pomembni rekordi kot druženje med izdelovanjem. Seznam krajev, kjer so pred cvetno nedeljo že izdelali velikanke, je precej obsežen.

Rekorderji iz Dolgih Njiv

Čeprav je bila lanska cvetna nedelja mrzla in zasnežena, so se prizadevni člani društva Presmec iz Dolgih Njiv pri Voličini, vasi med Slovenskimi goricami, Mariborom in Ptujem, znova lotili izdelave butare velikanke, ki ji v teh krajih pravijo – presmec. K cerkvi sv. Ruperta v središču Voličine so jo pripeljali kar s konjsko vprego in jo z dvigalom postavili na trgu. Presmec je nato blagoslovil domači župnik Jože Muršec.

V Dolgih Njivah to počnejo že skoraj dve desetletji, med drugim pa so s 303,8 metra dolgim presmecem leta 1999 postavili rekord za Guinnessovo knjigo. Takrat so porabili šest velikih prikolic zelenja. Oddahnili so si šele, ko je bila butara velikanka ovita okrog cerkve. Leta 2012 so izdelali 26 metrov dolg presmec, lanski pa je bil nekoliko daljši, saj so pred cerkvijo v Voličini postavili butaro, visoko 30 metrov. Priprave trajajo več mesecev, primanjkuje pa jim zelenja. Pravijo, da so na svojem širšem območju porabili praktično že vse.

Nosilo jo je sto ljudi

Z novim tisočletjem so se na Frankolovem odločili, da bodo pred cvetno nedeljo začeli izdelovati butare velikanke. Prva je bila devetmetrska, sledile so 15-metrska, nato 18-, 22- in celo 35-metrska. Leta 2007 so namerili že zavidljivih 47 metrov, leto pozneje pa kar 82. Nosilo jo je približno sto vaščanov, izdelovali pa so jo kar tri mesece. Pred dvema letoma so člani PGD Frankolovo postavili velikanki, ki sta se pred pročeljem farne cerkve ponosno stegovali kar 20 metrov visoko.

Butare ekstremnih dolžin so začeli izdelovati na pobudo domačina Tonija Brecla, zdaj pa pri izdelavi sodeluje skoraj 60 ljudi. Moški jih postavijo, ženske pa oblikujejo iz devetih vrst lesa in zelenja. Tako sta nastali tudi dvojčici, ki so ju opletli z 90 metri zelenih kit, na katere so navezali 50 kilogramov pomaranč. Butari lahko občudujejo od dva do tri tedne, potem ju Tonijeva ekipa razstavi, naredijo še nekaj križcev za vrtove in polja, preostalo pa odpeljejo nazaj na domačijo Breclovih. Ves blagoslovljeni les, ki naj bi varoval pred strelami in drugimi ujmami, nato sežgejo.

Najlepši bršljan 
raste najvišje

Butare velikanke se lotijo tudi na Vrhu nad Želimljami. Že nekaj mesecev pred cvetno nedeljo se moški del vasi dogovori, kako bodo potekale priprave in izdelava. Že novembra so poiskali primerno nosilno konstrukcijo, marca pa so se odpravili v gozd po bršljan, so povedali krajani. »Plezanje po zamrznjenem drevju je zelo nevarno početje, toda najlepši raste najvišje.« Lani so vrhovsko velikanko na rokah nesli z Vrha na Gradišče, nato pa po Rebri v Želimlje, kjer so jo postavili pred farno cerkvijo. Ponoči je na vrhu zasvetila lučka. »Ne gre za čudež ali zvezdo repatico,« so se šalili v vasi. Butara je bila tako visoka, da so jo osvetlili zaradi varnosti v zračnem prometu …

V Vojniku so se lani že šesto leto zapored zbrali farani župnije sv. Jerneja ter izdelali tri butare in tako je bilo tudi letos. Tri butare različnih velikosti so postavili na zelenici pred vhodom v cerkev. Pomenijo tri župnije, tri krajevne skupnosti in še marsikaj v občini. Posebnost vojniških butar je lep zaključek iz drenovega lesa v obliki srca, na katero je pritrjeno najlepše jabolko. Za izdelavo velikanke so se pred leti odločili pritrkovalci s Stare Vrhnike. Po glavno sestavino, bršljan, so se odpeljali na Primorsko, druge so nabrali po okoliških gozdovih, nekaj zelenja pa so darovali tudi ljudje s svojih vrtov. Butaro so na cvetno nedeljo s ponosom predstavili pred župniščem in v cerkvi. Merila je 15 metrov in je bila najvišja daleč naokrog. Nanjo so privezali tudi deset kilogramov pomaranč.

Člani Prostovoljnega gasilskega društva Lokrovec Dobrova pri Celju so lani pred svojim gasilskim domom izdelali 21 metrov in pol dolgo butaro velikanko, ki so jo mlade gasilke okrasile z lepim cvetjem. V Podolnici pri Horjulu jim je izdelava velikanke leta 2012 prinesla veliko veselja, zato so se lani odločili, da vse skupaj ponovijo. Obogateni z izkušnjami iz prejšnjega leta so si zastavili nov izziv in jo znatno podaljšali. Prvič postavljena je tako segala 15,6 metra visoko. Seznam krajev, kjer pred cvetno nedeljo izdelajo butare velikanke, je sicer izjemno obsežen.

Rekord zaradi zaobljube

Rekordni presmec je nastal pravzaprav – zaradi zaobljube. Ustanovitelj in idejni vodja društva Presmec Jože Vogrin je namreč leta 1994 preživel strelski napad ene izmed islamističnih terorističnih skupin v Egiptu, kjer je bil na dopustu. Zaobljubil se je, da bo vsako leto pred cvetno nedeljo izvdeloval presmece. »Že dve leti zatem je bilo ustanovljeno naše društvo, ki je s presmeci v Slovenske gorice pritegnilo pozornost slovenske javnosti,« je povedal Vogrin. »Rekordnega smo napovedali že 1998., ko smo presenetili s 171 metrov dolgim.«

Deli s prijatelji