NA KOŽO

Busanc in kmet

Objavljeno 18. julij 2015 00.35 | Posodobljeno 18. julij 2015 00.36 | Piše: Lovro Kastelic
Ključne besede: komentar

Kmetavzar je ljubosumno bitje, ki umetno ustvarja ter išče napake pri sposobnejših.

Lovro Kastelic. Foto: S.N.

Med pravljičnimi grički in vršaci rojeni – se imamo vse prevečkrat za nekaj več. Zato niti ni tako čudno, da smo – že v času brezrazrednega režima – tako radi poniževalno zbadali in zmerjali, ti si pa busanc, ti pa si res en kmet!

Kako neumestno in neumno etiketiranje je to bilo, še najbolj izpričuje dejstvo, da so marljivi Bosanci izdelovali ostrešja, fasade, montirali knaufe, belili stene in stropove, polagali kritino in ploščice, gradili hiše in stolpnice – vse do Baltika. Lahko bi dejali, da so pomagali graditi Evropo, da, tudi Slovenijo! Kar počno še dandanes.

Mi, ki se imamo za nekaj več, pa jih s hudobnim in stiskaškim ter kriminalnim neplačevanjem pošiljamo med novodobne sužnje! Stožice, Vegrad, SCT in avtocestni križ so le najbolj očitni simboli tega uglajenega balkanstva, ki se je z juga, pa če si to priznamo ali ne, že zdavnaj naselilo tudi v glave – rojene med temi pravljičnimi grički in vršaci, kjer se imamo za nekaj več.

Ker se imamo torej za nadraso, ustanavljamo – brez vsakršnega gradbenega znanja – gradbena podjetja ter že v naslednjem hipu najemamo sužnje, podizvajalce iz Velike Kladuše, Bihaća, Zenice. Ki pridno in korektno zidarijo, mi pa se medtem sončimo na morju in jih ne plačujemo. Da, to je biznis!

Človek že po evolucijski teoriji ne more biti brezrazredno in povprečno bitje. Tekmovalnost in iznajdljivost nas delata razredne, različne in večplastne! Bosance in Slovence, kmete in kmetavzarje.

Kmet ima svojo zemljo, par sposobnih in delovnih rok. Kmetavzar pa je ljubosumno bitje, ki umetno ustvarja ter išče napake pri sposobnejših. Pri kmetu in Bosancu. Je tajkun in je fašist. Je žival, ki lahko preživi le v človeškem in ne živalskem rezervatu. Tam bi ga namreč že zdavnaj pojedli in iztrebili.

Ko bomo torej naslednjič koga ozmerjali ter ga zatrli, ti si pa busanc, ti pa si res en kmet, se spomnimo, da smo – navadni kmetavzarji! Pripadniki apartheida. In da bi nas v nekem drugem in lepšem svetu že zdavnaj – pokončali. V takšnem svetu bi bili Bosanci in kmetje spoštovani, primerno plačani, najsvetlejši zgled. 

Deli s prijatelji