DUTB

Bumerang spotike 
med vlado in SDS

Objavljeno 09. november 2014 17.27 | Posodobljeno 09. november 2014 17.27 | Piše: Jadran Vatovec

Poročilo o DUTB: pisati ga je začela že Klemenčičeva KPK.

Senat KPK pod vodstvom Borisa Štefaneca je potrdil končno poročilo o DUBT, ki pa še ni javno. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sprejela končno poročilo v primeru Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na včerajšnji seji senata je hkrati potrdila končno poročilo in še oceno stanja v zadevi DUTB. Končno poročilo in oceno bo za zdaj (najprej) posredovala samo predsedniku vlade dr. Miru Cerarju mlajšemu, ministru za finance dr. Dušanu Mramorju in preiskovani DUTB, v vednost pa tudi še guvernerju Banke Slovenije dr. Boštjanu Jazbecu in računskemu sodišču. Zato, ker do odziva naštetih naslovnikov ni mogoče smatrati, da je postopek končan, KPK še ne more javnosti posredovati nobenih dodatnih, podrobnejših informacij.

 Že Širclja (SDS) je prejšnja vlada s položaja neizvršnega direktorja DUTB lani razreševala z utemeljitvijo prejšnjega predsednika KPK.
 

Javnosti tako smejo že zdaj (iz)vedeti zgolj to, da je bil preiskovalni postopek glede DUTB uveden 27. januarja letos, medtem ko se je vsebina dokumenta Ocena korupcijskih tveganj DUTB potrdila že 20. avgusta lani: »Končno poročilo je bilo že izdelano, vendar zaradi odhoda prejšnjega in nesklepčnosti novega senata poročilo ni bilo obravnavano in sprejeto. Komisija je morala zaradi tega pridobljene podatke posodobiti in znova obravnavati.«

Spomnimo se: prejšnji predsednik KPK, zdajšnji minister za pravosodje mag. Goran Klemenčič, je letos februarja pojasnil, da je protikorupcijska komisija primer DUTB tako rekoč morala prekvalificirati v preiskovalnega, saj je, ko je pregledala (proučila) vse svetovalne pogodbe, ki jih je DUTB svojčas sklenila, celotni denarni tok od ustanovitve te družbe, postopke zaposlovanja v njej in zapisnike vseh sej upravnega odbora, naletela na nekatere skrb vzbujajoče podatke. Zato, ker DUTB ni sprejemala ukrepov, ki jih je napovedala že ob objavi ocene korupcijskih tveganj, ki naj bi spremljali uveljavitev zakona o ustanovitvi DUTB, se je KPK pod Klemenčičevim vodstvom odločila, da bo vabila na zaslišanja (zasliševala) neizvršne in izvršne direktorje DUBT. KPK, ki jo je takrat, kot rečeno, še vodil Klemenčič, je tudi preverjala, ali ne gre pri nekaterih odločitvah, povezanih z delovanjem DUBT, celo za konflikt interesov: DUBT je namreč sklenil tudi svetovalno pogodbo z družbo Quartz&Co (svetovalna pogodba je bila vredna »zgolj« poltretji milijon evrov), partner te družbe pa je bil sočasno še vršilec dolžnosti izvršnega direktorja DUTB, švedski ekonomski strokovnjak mag. Torbjörn Mansson. Vodstvo DUBT je pozneje celo priznalo, da se je tega, da bi lahko šlo za konflikt interesov, zavedalo že takrat, ko se je pripravljalo na sklenitev omenjene svetovalne pogodbe. Mansson sicer v hipu, ko je posta(ja)l partner družbe Quartz&Co, naj ne bi vedel, da bo naključno sočasno izbran tudi za vršilca dolžnosti izvršnega direktorja DUTB. 


Minister za pravosodje v konfliktu interesov?

Spomnimo se: prejšnja vlada je 13. septembra lani na predlog finančnega ministra dr. Uroša Čuferja sprejela sklep o razrešitvi poslanca Janševega SDS mag. Andreja Širclja s položaja neizvršnega direktorja DUBT »zaradi nezdružljivosti poslanske funkcije s funkcijo neizvršnega direktorja«. SDS je takrat celo opozarjal, da vlada in Čufer ravnata nezakonito.

image

Mag. Goran Klemenčič: pisal ga je v eni vlogi, presojal ga bo v drugi. Foto: Leon Vidic

Opozarjal je tudi na to, da je bila prva, ki je vladi ponudila vso potrebno strokovno utemeljitev za razrešitev Širclja iz razloga nezdružljivosti, prav Klemenčičeva KPK. No, zdaj pa naj bi se na končno poročilo KPK o DUTB odzivala vlada, v kateri sedi mag. Goran Klemenčič. Politična kvadratura kroga bo s tem menda sklenjena. Kaj pa konflikt interesov: se ne bo v vladi do poročila o DUTB kot minister za pravosodje opredeljeval tudi tisti, ki je poročila začel pripravljati in utemeljevati še kot predsednik KPK?

 

Deli s prijatelji