USPEH NA TUJEM

Bučno olje za Avstralce

Objavljeno 25. september 2016 20.05 | Posodobljeno 25. september 2016 20.05 | Piše: Oste Bakal

Oljarna Šaruga že 16. leto izvaža tudi na peto celino; največ potrošnikov v Avstraliji je sicer Slovencev in Avstrijcev, toda vedno več po tem zdravilnem izdelku posegajo tudi Avstralci.

Različne vrste olja vam pri Šarugovih lahko tudi natočijo. Foto Oste Bakal

Te dni je v posebnem kontejnerju z ladjo proti Avstraliji že 16. leto zapovrstjo odpotovalo pomursko bučno olje iz Oljarne Šaruga z Melov pri Gornji Radgoni. V družinskem podjetju Šaruga so izjemno zadovoljni, da tudi na peti celini cenijo njihovo olje, narejeno po receptih njihovih prednikov. A kot pravi direktor družinskega podjetja Aleksander Šaruga, recept njihovih prednikov, babic in dedkov nikakor ni dovolj. V oljarni sicer delajo tako žena Darinka kot hčeri Svetlana in Katja.

Temperatura je pomembna

»Za kakovostno bučno olje je potrebnega precej novega znanja in tehnologije. Pravilno mletje, ustrezna temperatura pri praženju, kakovost semena, odležanost bučnega olja in še pravilna steklenica, ki obdrži kakovost olja leto ali dlje. S tem dosežemo vitaminsko bogato bučno olje, ki ima prava vonj in barvo. Zato so med bučnimi olji tudi tako velike razlike. Tam, kjer semena pražijo pri približno 140 stopinjah Celzija, je olje brez vonja, ima pa zelo intenzivno črno-zeleno barvo in se oprijema posode, v katero ga nalijete. To je tako, kot bi jedli koruzni storž brez slastnega koruznega zrnja,« pravi Aleksander Šaruga.

Moti ga, da se mnogi odločajo za različne dejavnosti in se pri tem zgovarjajo na recepte svojih dedov in babic. Po njegovem prepričanju lahko kakovostno delaš le na enem področju in ne moreš sedeti na dveh ali treh stolih. Naši dedki in babice so imeli res dobre recepte, ki pa jih je danes treba oplemenititi z znanjem in poznavanjem novih tehnologij, dodaja Šaruga. Pridelujejo tako bučno, sončnično kot repično olje, uporabljajo pa le domača semena s širnih pomurskih ravnin. Obiskovalci oljarne si lahko ogledajo pridelovanje buč, jemanje semen iz buč, sušenje in nazadnje predelavo semen v bučno olje.

Spodbudna cena

In kako to, da so se leta 2000 odločili za izvoz prve pošiljke bučnega olja v daljno Avstralijo? »Glede na to, da je slovenski trg premajhen in prezasičen, ob tem pa še ne dosežemo primerne cene, smo se odločili za prodajo na tujem trgu, kjer cenijo kakovost. Poskusili smo z Avstralijo in izkazalo se je, da je bila odločitev pravilna. Zdaj tja pošiljamo približno 2200 litrov bučnega olja na leto, kar je za majhno družinsko oljarno kar lepa količina. Tam nam je uspelo doseči tudi ugodno ceno (18 dolarjev za liter), kar je spodbudno tako za nas kot za naše kmetovalce, ki nam prodajajo bučnice.«

Najprej so se povezali prek Slovencev, ki tam živijo, potem pa je izvoz prevzelo podjetje, ki v Avstraliji prodaja radensko mineralno vodo. Šaruga poudarja, da postaja kakovostno bučno olje zaradi zdravilnih lastnosti olje prihodnosti po vsem svetu. Večino pridelka pa družina Šaruga, v kateri hčerka Svetlana s svojim strokovnim znanjem počasi postaja prva violina oljarne, prodajo na domačem trgu.

Zdravilni učinki bučnega olja

Bučnemu olju barvo dajejo klorofilu podobne snovi in je bogato z vitamini A, A1, B6, C, D in E ter minerali kalcij, magnezij, fosfor, kalij, železo, mangan, selen in cink. Hladno stiskano ne draži želodčne sluznice ter celo pomaga blažiti zgago. Uporabljamo ga pri celjenju opeklin in ozeblin pa tudi pri boju s črevesnimi zajedavci in težavah s prostato. Je dober vir esencialnih nenasičenih maščobnih kislin, maščobnih kislin omega 3, ki jih vsebuje v velikem deležu in varujejo srce in ožilje, krepijo imunski sistem, znižujejo raven trigliceridov in povečujejo raven dobrega holesterola.

 

Deli s prijatelji