POD LUPO

Bruslju je prekipelo, obeta se nam tožba

Objavljeno 04. junij 2012 09.31 | Posodobljeno 04. junij 2012 09.31 | Piše: Jadran Vatovec

Evropsko komisijo smo razočarali na področju telekomunikacij.

Zakaj v času ministrovanja Gregorja Golobiča nismo naredili, kar je zahtevala EU (foto: Uroš Hočevar)?

LJUBLJANA – Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk je bil v svojem odzivu na napoved Evropske komisije, češ da bo na evropskem sodišču (tudi) našo državo tožila zato, ker še vedno nismo obveznih evropskih telekomunikacijskih določil zapisali v nacionalno zakonodajo (ker državni zbor še ni sprejel novele zakona o digitalni radiodifuziji niti novega sistemskega zakona o elektronskih komunikacijah), zmerno optimistično hladnokrven. Minister Turk se strinja, da bi bilo »treba resno jemati direktive Evropske unije«, in upa, da bo državni zbor oba zakona lahko sprejel že v tem mesecu, ja, še pred letošnjimi parlamentarnimi počitnicami.

Kaj pa minister pravi o dveh evropskih »telekomunikacijskih« direktivah, ki bi ju že doslej morali upoštevati, a ju nismo? Priznava, da sta koristni za državljane Slovenije in EU ter je bil njun namen tudi to, da bi vlade članic EU ravnale odgovorneje.

MVZT je imel drug(ačn)e prioritete

Evropska komisija je v četrtek nadaljevala postopke proti nekaterim državam članicam EU, ki kršijo evropsko zakonodajo oziroma ne upoštevajo evropskih direktiv. Sklenila je, da bo v 11 primerih kršiteljice postavila pred Sodišče EU. Pet držav (Slovenija, Belgija, Nizozemska, Poljska in Portugalska) v svoje zakonodaje še niso preneslo tako imenovanih revidiranih predpisov EU o telekomunikacijah, četudi bi to moralo storiti najpozneje do 25. maja lani. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport zdaj šalabajzersko ugotavljajo, da na nekdanjem ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT), ki ga je v prejšnjem mandatu vodil Gregor Golobič, tem stvarem žal niso posvečali zadostne pozornosti, kaj šele, da bi jih obravnavali kot prioritetne. In spet ne bo nihče odgovoren za morebitne posledice? Smo pa res banana republika!

Novi telekomunikacijski predpisi, ki naj bi državljanom in podjetjem na območju EU zagotavljali višjo raven varstva potrošnikov, na primer možnost, da v enem dnevu zamenjajo fiksnega ali mobilnega operaterja, ne da bi spremenili telefonsko številko. Njihova uveljavitev bo pomenila izboljšave na področju varstva osebnih podatkov in boja proti vsiljeni elektronski pošti.

Ker pa Slovenija tega (še) ni bila sposobna uresničiti, bo Evropska komisija evropskemu sodišču v tožbi predlagala, naj nam naloži 13.063,68 evra denarne kazni za vsak dan zamude. Kot rečeno, minister Turk se tolaži oziroma upa, da nam bo uspelo zakonodajo spremeniti še prej, preden sodišče EU odloči o tožbi Evropske komisije.

Deli s prijatelji