BRUSELJ

Bruselj žuga Sloveniji: Referendumi kot vozovnica do prošnje za pomoč

Objavljeno 23. november 2012 21.41 | Posodobljeno 23. november 2012 21.49 | Piše: Mi. S., STA

»Težava Slovenije ni potencial, da sama izide iz krize, ta je zadosten. Težava Slovenije so blokade.«

BRUSELJ – Slovenija dobiva iz EU vse resnejša opozorila, da z referendumom o slabi banki tvega, da bo prisiljena zaprositi za pomoč ter svoje finančne in gospodarske težave reševati pod tujo taktirko, pravijo viri pri EU. Referendumi so »glavna grožnja, prepoznana tudi tukaj«, je te navedbe potrdil premier Janez Janša.

Kot je že v torek napovedal finančni minister Janez Šušteršič, je v četrtek o Sloveniji razpravljal ekonomsko-finančni odbor (EFC), ki pripravlja sestanke finančnih ministrov EU. V tej razpravi je bilo po navedbah virov pri EU slišati resna opozorila, da so lahko referendumi za Slovenijo vozovnica do prošnje za pomoč.

2500 podpisov lahko blokira pomoč

»V bistvu je to glavna grožnja, prepoznana tudi tukaj. Tudi v tej razpravi, ki jo omenjate,« je premier Janša odgovoril na vprašanje, kakšen je bil izid razprave v EFC in ali je Slovenija dobila kakšna opozorila zaradi referendumov.

»Težava Slovenije ni potencial, da sama izide iz krize, ta je zadosten. Težava Slovenije so blokade in nikogar ni, ki odloča v EU, da ne bi vedel, da je danes v Sloveniji mogoče blokirati nujne ukrepe za izhod iz krize ali dolgoročne strukturne reforme, tako da pač nekdo zbere 2500 podpisov in začne proceduro,« je poudaril Janša.

To je po njegovih besedah v tem trenutku poglavitna težava Slovenije, ne makroekonomske številke, ne potenciali za izhod iz krize, ne sposobnosti administriranja izhoda Slovenije iz krize. »Glavna težava so blokade. O tem je tekla beseda tudi na tem sestanku in o tem bo tekla beseda tudi na prihodnjih sestankih, dokler te nevarnosti ne bomo odpravili,« je dodal.

Slovenije 4. decembra ne bo na dnevnem redu

O Sloveniji bodo po navedbah virov na enem od prihodnjih sestankov razpravljali tudi finančni ministri EU, in sicer na zajtrku, ko običajno govorijo o trenutnih finančnih in gospodarskih razmerah. Slovenije sicer po navedbah virov v EU za zdaj ni na dnevnem redu naslednjega zasedanja finančnih ministrov EU, ki bo 4. decembra.

EFC je v četrtek o Sloveniji razpravljal na podlagi poročila o gospodarskih razmerah v Sloveniji, v katerem so bile po navedbah virov izpostavljene vse kritične točke: morebitne dodatne dokapitalizacije bank, ogroženost cilja zmanjšanja presežnega javnofinančnega primanjkljaja v letu 2013 ter negotova usoda zakona o ukrepih za stabilnost bank, reforme pokojninskega sistema in trga dela pa tudi predloga za spremembo ustavnih določb o referendumih.

Poleg tega so viri povedali, da se je v preteklih mesecih že pripravljal program pomoči za Slovenijo iz evropskih kriznih mehanizmov EFSF oziroma ESM za primer, če izdaja dolarskih obveznic ne bi bila uspešna.

Deli s prijatelji