OPOMIN

Bruselj v skrbeh za slovenske svinje

Objavljeno 23. januar 2014 15.15 | Posodobljeno 23. januar 2014 14.53 | Piše: STA, A. L.

Če države ne bodo izpolnile svojih obveznosti v dveh mesecih, se lahko komisija odloči, da proti njim sproži postopek pred Sodiščem EU.

Fotografija je simbolična.

BRUSELJ – Evropska komisija je danes pozvala Slovenijo, naj spoštuje evropska pravila o izboljšanju dobrobiti prašičev, ki zahtevajo, da se breje svinje redijo v skupinah in ne v posamičnih stajah. To je drugi opomin. Če se Slovenija v dveh mesecih ne bo ustrezno odzvala, lahko komisija primer predloži Sodišču EU.

Opomini

Predpis je začel veljati 1. januarja lani po 12-letnem prehodnem obdobju, vendar Slovenija, Belgija, Ciper, Grčija, Finska in Francija še niso v celoti uveljavili zahteve o skupni hlevski reji za svinje. To je drugi opomin, imenovan obrazloženo mnenje. Če države ne bodo izpolnile svojih obveznosti v dveh mesecih, se lahko komisija odloči, da proti njim sproži postopek pred Sodiščem EU.

Dva meseca za odziv

Slovenija in Finska sta sicer dobili še en opomin, ker nista v celoti uveljavili predpisov o pregradah za svinje. To je sicer šele prvi opomin. Če državi v dveh mesecih ne bosta izpolnili svojih obveznosti, bo sledilo obrazloženo mnenje.

Deli s prijatelji