PREGLED

Bruselj ugotavlja, da Slovenija zamuja pri prenosu direktiv

Objavljeno 17. julij 2014 17.47 | Posodobljeno 17. julij 2014 17.47 | Piše: STA, P. J.

Hrvaška se je odrezala najbolje.

Danes so državljani že lahko predčasno glasovali. Volitve pa so v nedeljo, 25. maja.

BRUSELJ – Države članice so v minulem letu okrepile prizadevanja za uveljavljanje pravil, ki omogočajo lažje čezmejno življenje, delo in poslovanje v EU, v danes predstavljenem pregledu enotnega trga ugotavlja EU. Slovenija sicer zamuja pri prenosu 17 direktiv, kar pomeni 1,4-odstotni primanjkljaj.

Najbolje se je odrezala Hrvaška

Delež direktiv EU, ki jih države niso pravočasno prenesle v nacionalno zakonodajo, je v zadnjih šestih mesecih ostal nespremenjen – 0,7 odstotka. Številka je boljša od cilja EU, ki znaša en odstotek, so pojasnili v Evropski komisiji. Najbolje se je po njihovih navedbah odrezala Hrvaška, ki ima pri prenosu zakonodaje EU le 0,1-odstotni primanjkljaj.

Prvič po letu 2008, ko je EU uvedla sisteme za zgodnje reševanje problemov, kot sta Solvit in EU-Pilot, pa se je zvišalo število nerešenih zadev kršitve zakonodaje EU. Največ kršitev je na področju okolja, davkov in transporta.

Odstopamo od povprečja

V povprečju zamuda v Sloveniji znaša 9,4 meseca, kar je 1,9 meseca več od povprečja EU. A to obdobje se je v primerjavi s prejšnjim pregledom vendarle skrajšalo za skoraj štiri mesece.

Delež direktiv, ki domnevno niso bile pravilno prenesene v slovenski pravni red, se je zmanjšal na 0,6 odstotka, medtem ko je povprečje EU 0,7 odstotka. Cilj, ki ga določa akt za enotni trg, je 0,5 odstotka.
 

Deli s prijatelji