STOPNJA RASTI BDP

Bruselj: Slovenija prihodnje leto na 2,3

Objavljeno 05. februar 2015 12.41 | Posodobljeno 05. februar 2015 12.41 | Piše: STA, K. K.

Evropska komisija je v zimski gospodarski napovedi izboljšala letošnje gospodarske obete za Slovenijo.

Vse slabši makroekonomski položaj povečuje možnost zunanje pomoči Sloveniji.

BRUSELJ – Evropska komisija je v zimski gospodarski napovedi še izboljšala letošnje gospodarske obete za Slovenijo. Za letos ji napoveduje 1,8-odstotno, v prihodnjem letu pa 2,3-odstotno rast, ki jo ženejo izvoz in naložbe z evropskimi sredstvi. Napoved javnofinančnega primanjkljaja v tem letu je enaka kot jeseni – 2,9 odstotka BDP.

Lani se je slovensko gospodarstvo okrepilo za 2,6 odstotka. Dokapitalizacije bank so še vedno bremenile državni proračun, kar pa se bo z napredkom pri prestrukturiranju bančnega sektorja po pričakovanjih nehalo, povzema komisija stanje v Sloveniji. Komisija je za letos izboljšala obete za gospodarsko rast za 0,1 odstotne točke, za prihodnje leto pa jih je za 0,2 odstotne točke poslabšala, a še vedno je Slovenija z napovedano 2,3-odstotno rastjo v letu 2016 nad povprečjem na območju evra in v EU.

Napoved javnofinančnega primanjkljaja za letos je enaka kot jeseni – 2,9 odstotka bruto domačega proizvoda. Za leto 2016 pa komisija Sloveniji napoveduje 2,8-odstotni primanjkljaj, kar je za 0,1 odstotne točke več, kot je napovedala jeseni. Slovenija mora v skladu z evropskimi navodili presežni primanjkljaj odpraviti v tem letu, torej ga znižati pod tri odstotke bruto domačega proizvoda. Konkreten cilj za letos je 2,5 odstotka BDP.

Deli s prijatelji