ODLOČENO

Bruselj bi pokopal nekdanji slovenski ponos

Objavljeno 20. avgust 2014 21.30 | Posodobljeno 20. avgust 2014 21.30 | Piše: A. L.

EK Sloveniji: V 20 dneh sprožite postopke za bankrot Elana. Se v ozadju skrivajo lobistični pritiski tistih, ki si želijo poceni do Elana?

Stečajni postopek je pri koncu.

BEGUNJE – Proizvajalec smuči Elan mora v likvidacijo ali v stečaj. Tako po poročanju Dnevnika zahteva Evropska komisija (EK). Še več, Slovenija mora postopke za eno ali drugo začeti v 20 dneh.

Naj spomnimo, da gre za primer nedovoljene državne pomoči podjetju v znesku 10 milijonov evrov. Že septembra 2012 je bilo ugotovljeno, da takšna pomoč ni dovoljena, od Elana pa da je treba v štirih mesecih izterjati dobrih 10 milijonov. Zadeva se je skušala rešiti s prodajo Elana, a je vse zastalo.

Postopek zoper Elan je komisija začela leta 2010 na podlagi prijave proizvajalca smuči Völkl.

Plačilna nesposobnost Elana, na pomoč DUTB?

Da bi Kad in Triglav Naložbe, ki sta upravičena do vračila pomoči Elanu, sploh lahko izterjala znesek, mora Slovenija sprejeti akte, s katerimi bi nato naložila izterjavo. Če bi Kad to izvedel, bi to pomenilo plačilno nesposobnost Elana in njegov stečaj. Obstaja pa še ena možnost: da bi DUTB, največji upnik, svoje terjatve v znesku 10 milijonov evrov, ki jih je dobil od NLB, pretvoril v kapital družbe, s čimer bi ta nato dobil sredstva za vračilo nedovoljene pomoči.

Skrivnostni Almunia

Po poročanju Dnevnika dobro obveščeni pravijo, da je bila odločba spisana pod lobističnimi pritiski. Na vprašanje, v koliko primerih so podali podobno zahtevo in katerim članicam, Antoine Colomani, predstavnik za odnose z mediji komisarja za konkurenco Joaquina Almunie, ni odgovoril.

Za STA so v Elanu dejali: »Upamo, da bodo lastniki čim prej sprejeli nadaljnje korake v zvezi s prodajo družbe, s čimer bi tudi razrešili problematiko domnevno nedovoljene pomoči.« 

V Bruslju, kjer v primeru neuspele privatizacije družbe rešitev za vračilo pomoči vidijo v njeni likvidaciji, pravijo, da puščajo vrata odprta, a da je izjemnega pomena hitro ukrepanje, saj so vsi razumni roki mimo. Tiskovni predstavnik EK Ryan Heath je danes v Bruslju potrdil, da so slovenskim oblastem poslali pismo o zadevi Elan, in spomnil, da srž problema sega v leto 2012. »To je pomembno, ker se o tem pogovarjamo že dve leti. Ko komisija sprejme takšno odločitev, je pomoč po navadi treba vrniti v štirih mesecih. Občutno smo torej presegli časovni okvir, ki je običajen v takšnih primerih,« je dejal Heath in dodal, da novega roka ni, saj do so vsi razumni roki že zdavnaj pretekli. 

Deli s prijatelji