BUČJADA

Brkinske buče v slast in okras

Objavljeno 12. september 2015 20.42 | Posodobljeno 12. september 2015 20.42 | Piše: Primož Rojc

V vasici Harije so na ogled postavili buče in jedi, pripravljene iz njih.

Vaška idila na dvorišču v Harijah. Foto: Primož Rojc

V brkinski vasici Harije so že sedmo leto zapored dokazovali, da buče niso le krmna poljščina. Z njimi so okrasili vas, pripravili okusne jedi in tako obiskovalce povabili na Bučjado oziroma na prireditev Dobrodošli pri nas – Likof. Likof, ta lepa narečna beseda, označuje konec večjega dela, ko se je za ves vloženi trud postreglo najboljše jedi, gospodar je ponudil pijačo in oglasila se je pesem.

Prireditev se med domačini začne kakšen teden prej, saj s skupnimi močmi zavihajo rokave in počistijo po vasi. Zatem začnejo okraševati dvorišča in okolice hiš. »V prvih letih smo imeli sestanke, na katerih smo se dogovarjali, kako bomo krasili, zdaj pa ljudje svoje hiše z bučami okrasijo spontano, tudi čez leto posadijo dovolj buč, da lahko ustvarjajo razne figure,« pove Alenka Penko, neutrudna članica društva KETŠD Alojzij Mihelčič Harije. Vse od cerkve sv. Štefana pa do konca vasi skorajda ni kotička, kjer ne bi bilo buč: mucke v košari, strašilo na motorju, na klopci pa v traktorju, na konjičku, velikanski pajki iz buč in domiselni labodi, pa tudi čebelar s pravimi čebelami in tistimi iz buč. Pri Poštarjevih, domačiji, kjer je med letoma 1900 in 1930 delovala pošta, je bilo dvorišče posebno imenitno okrašeno. Poštarjeva Igor in Janez, oče in sin, sta namreč pripravila bogato razstavo kmečkega orodja in starih kmetijskih strojev, obiskovalcem pa nazorno predstavila, kako in zakaj se jih je nekoč uporabljalo.

Buča je bila v Brkinih nekoč zaradi velike revščine sestavni del vsakodnevnega jedilnika. Da bi obiskovalcem pokazali, kaj vse se da iz njih pripraviti, so harijske gospodinje skuhale in spekle kar več zanimivih jedi. »Pripravile smo ždroc, šnite in štruklje, ki niso za likof nikoli manjkali, več vrst bučnega peciva in kolačev,« je v imenu harijskih žena dejala Maga Ujčič. Zaradi ne preveč ugodnih vremenskih razmer jih letos niso pridelali toliko, kot bi si želeli. Zato so prireditev razširili in jo poimenovali Dobrodošli pri nas, Bučjada v znamenju poljščin. Mladi godci in drugi nastopajoči z legendarnima Žjefo in Rozalijo na čelu so poskrbeli, da so se obiskovalci nasmejali do ušes.

Deli s prijatelji