NA KOŽO

Britanske igre z minusom

Objavljeno 13. avgust 2012 00.16 | Posodobljeno 13. avgust 2012 00.16 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Britanska samovšečnost, ameriška prevlada, kitajski pohlep in slovenske zamujene priložnosti.

Pravijo, da ne moreš obžalovati nečesa, kar se ni zgodilo. Vseeno mi je žal, da Slovenija na olimpijskih igrah v Londonu ni osvojila še kakšne kolajne. Prekaljeni asi, zlata Urška Žolnir, srebrni Primož Kozmus ter bronasti Rajmond Debevec, Iztok Čop in Luka Špik, so poskrbeli, da slovenski šport ohranja kontinuiteto uspehov na OI. Ob potrditvi športne kakovosti so spet prebudili nacionalni ponos in veselje.

Škoda, da to ni uspelo v prvi vrsti še Luciji Polavder, Petru Kauzerju in Vasiliju Žbogarju, pri katerih se je zdelo, da so povsem nared za zmagovalne stopničke. Toda šport postreže tudi s presenetljivimi scenariji, včasih športnike obdari z zvrhano mero sreče, drugič se tekmovalci znajdejo v nemilosti fortune, svoje pa dodajo še tekmeci. Predvsem pri kajakašu Kauzerju se ne moremo znebiti občutka, da je bilo vse v njegovih rokah, a ga je morda njegov jasno postavljeni cilj – zlata kolajna – tako obremenil, da je vsaj za hip izgubil osredotočenost na odločilni del poti do njega. Torej na pravšnjo izvedbo finala; to, kar so pokazali medaljisti iz Londona.

Britanski gostitelji 30. poletnih olimpijskih iger so s svojo imperialistično dediščino na plan potisnili zagledanost vase. Eden najbolj globalnih medijev na svetu, BBC, je bil denimo v zadnjih tednih še najmanj globalen v svoji zgodovini. Poročali so o Britancih, Britancih in Britancih. No, jamajška atletska strela Usain Bolt in ameriška leteča riba Michael Phelps sta bila deležna vsaj enakovredne obravnave in kot izjemi potrdila uredniško politiko svetovne medijske institucije.

Dirka za prestiž v številu osvojenih kolajn je pripadla ZDA, kar lahko zares občudujejo le sami, zavidajo pa jim edinole Kitajci, ki so bili najresnejši tekmeci s sprevrženim pristopom; zajel jih je pohlep po »biti najboljši«. Ob vseh zmagah, dobrih plateh iger in pozitivnih učinkih, ki naj bi sledili, pa je že zdaj jasno eno: Britanci so pridelali globoki finančni minus. S privzdignjenimi obrvmi bomo poslušali poročila prirediteljev o končni bilanci. Roke si manejo edinole veljaki Mednarodnega olimpijskega komiteja, saj športniki, tudi Kauzer, že zdaj sanjajo o Riu 2016.

Deli s prijatelji