REFERENDUM

Brglez zavrnil še tri pobude

Objavljeno 05. maj 2016 21.42 | Posodobljeno 05. maj 2016 21.43 | Piše: STA, T. Pa.

Sporočil je, da ne bo določil koledarskega roka za zbiranje podpisov volivcev v podporo zahtevam za razpis referenduma o zakonu o partnerski zvezi, noveli pomorskega zakonika in zakonu o varstvu pred diskriminacijo.

Milan Brglez.

LJUBLJANA – Predsednik državnega zbora Milan Brglez je danes predstavnikom sindikata delavcev migrantov sporočil, da – upoštevaje ustavno utemeljene razloge – ne bo določil koledarskega roka za zbiranje podpisov volivcev v podporo zahtevam za razpis referenduma o zakonu o partnerski zvezi, noveli pomorskega zakonika in zakonu o varstvu pred diskriminacijo, so sporočili iz državnega zbora.

Kot so zapisali, je odločitev utemeljil s številnimi objektivnimi dejstvi, ki kažejo na zlorabo instituta referenduma za dosego ciljev, ki s sprejetimi zakoni nimajo nobene povezave. Pri tem se je skliceval tudi na drugi člen ustave v povezavi s tretjim odstavkom 15. člena ustave. Drugi člen ustave pravi, da je Slovenija pravna in socialna država. Tretji odstavek 15. člena pa določa, da so človekove pravice in temeljne svoboščine omejene samo s pravicami drugih in v primerih, ki jih določa ta ustava.

Brglez je v odločitvi med drugim izpostavil, da gre v primeru omenjenih treh zakonov za paket vsebinsko povsem nepovezanih zakonov, ki urejajo zelo različna družbena razmerja in katerih edina skupna točka je, da so bili sprejeti na isti seji državnega zbora 21. aprila.

Med vsebino navedenih zakonov ter nameni, cilji in nalogami sindikata, ki so opredeljene v tretjem členu statuta sindikata, ni nobene vsebinske povezave. Sindikat v zakonodajnem postopku, ki je o zakonu o partnerski zvezi trajal štiri mesece, noveli pomorskega zakonika in zakona o varstvu pred diskriminacijo pa dobra dva meseca, ni podal nobenih pripomb k predlogom zakonov, iz katerih bi bilo razvidno nasprotovanje zakonom oziroma njihovim posameznim členom.

Dodal je še, da se v celoti strinja z mnenjem zakonodajno-pravne službe, da dejanski namen vlaganja referendumskih pobud ni uresničevanje pravice do neposrednega sodelovanja državljanov pri upravljanju javnih zadev (44. člen ustave) oziroma preprečitev uveljavitve zakonov, kar je cilj zavrnitvenega zakonodajnega referenduma (90. člen ustave), ampak da so podane objektivne okoliščine, ki kažejo na zlorabo pravice do referenduma.

Brglez se je v ponedeljek enako odločil že za tri pobude za razpis referendumov – za zakon o izvajanju carinske zakonodaje EU ter noveli zakonov o upravnih taksah in o varstvu kulturne dediščine. Kot je v torek pojasnil, se je tako odločil zaradi zaščite »ustave, demokracije ter vladavine prava pred izsiljevanjem in vladavino zakona ulice«. Gibanje Zedinjena Slovenija je zaradi tega Brgleza kazensko ovadila.

Pred stavbo državnega zbora se je zaradi Brglezove odločitve glede referendumov danes zbralo nekaj sto ljudi. Med drugim so vzklikali: »Brglez dol!« Shod je potekal pod okriljem Odbora 2014.

Deli s prijatelji