BEGUNSKA KRIZA

Brežice na robu: to so zahteve, ki jih je občina poslala vladi

Objavljeno 22. oktober 2015 13.16 | Posodobljeno 22. oktober 2015 13.23 | Piše: T. L.

Občina Brežice od države zahteva normalizacijo stanja v Sloveniji.

BREŽICE – V Brežicah, kjer so razmere zaradi nenehnega dotoka beguncev iz Hrvaške napete, k normalizaciji razmer pa ni prispeval niti včerajšnji požar v šotorišču, je zdaj občinski oblasti očitno prekipelo.

Po besedah župana Ivana Molana je v najbolj obremenjeni slovenski obmejni občini pritisk migrantov vse večji, razmere na terenu pa vse slabše. Vsi vpleteni v reševanje krize z migranti – prostovoljci humanitarnih organizacij, civilna zaščita, policija – so na robu fizične in psihične zmogljivosti, zato je zadnji čas, da država sprejme ukrepe. Sprejem teh ukrepov je nujen, ker je tudi zdravstveno stanje migrantov, predvsem premraženih dojenčkov in onemoglih otrok, skrb vzbujajoče. Župan Ivan Molan je dejal, da želi s pozivom preprečiti poglabljanje humanitarne krize na meji in s tem tudi morebitne žrtev. »Ukrepati moramo, preden se na meji zaradi izčrpanosti zgodi tragedija!«

Z Občine Brežice so posredovali seznam zahtev, ki so jih naslovili na Cerarjevo vlado: 

1.       Da država takoj zapre meje in migrante sprejema na določenih zbirnih točkah, s tem se vzpostavi nadzor na meji in prepreči tavanje migrantov po vaseh, poljih, gozdovih in močvirjih.

2.       Da se migrante z vlaki z zbirnih točk odpelje do ostalih centrov po Sloveniji, tudi vojašnic, če je potreben dodaten prostor, kjer je na voljo oskrba.

3.       Da od Evropske unije Vlada RS zahteva takojšnjo pomoč, sodelovanje in sprejem migrantov.

4.       Če bo Evropska unija neodzivna pri zagotavljanju pomoči Sloveniji, naj država z nespoštovanjem schengenske meje izraža svojo nepokorščino in sledi zgledu sosednje Hrvaške ter naredi koridor do avstrijske meje.

Pri zbirnem centru v Dobovi bodo dali izjave župan Molan in pripadniki civilne zaščite. 

Novinarka Večera Urška Mlinarič je na twitterju zapisala, da naj bi Miro Cerar županu Molanu v telefonskem razgovoru obljubil, da pride v Brežice danes ali jutri.

Deli s prijatelji