PRORAČUNSKI ODHODKI

Brez Türka nam menda živeti ni?

Objavljeno 26. junij 2013 11.52 | Posodobljeno 26. junij 2013 11.54 | Piše: Jadran Vatovec

Vlada bo dr. Türku nakazala samo dodatnih 200.000 evrov.

Dr. Türku je resda znal prisluhniti celo nekdanji diktator Hosni Mubarak. Foto: Igor Zaplatil, Delo

LJUBLJANA – Vlada je v minulem tednu (na svoji redni tedenski seji) potrdila rebalans proračuna, s katerim želi, tako pravijo njeni predstavniki, do konca leta zmanjšati skupne proračunske odhodke za kar 25 milijonov evrov. Ministri naj bi takšen predlog rebalansa podprli celo soglasno. Mar ni to dobra novica? Je, četudi je hkrati paradoksalna. Kako je že rekel zunanji minister, prvak vladne stranke DeSUS Karl Erjavec? Da bo zaradi zmanjševanja odhodkov pač treba nekatera plačila prenesti v prihodnje leto. V že doslej krepko skrčene proračunske odhodke naj bi prav tako najbolj zarezali na področju infrastrukture in kmetijstva. Kljub temu pa se vlada ni mogla izogniti povečanju primanjkljaja za še dodatne pol milijarde evrov. Kar pa ni tako razveseljujoča novica.

In še nečesa ni mogoče prezreti: nekateri proračunski porabniki bodo kljub nujnemu krčenju izdatkov, kljub skrb vzbujajočemu povečevanju primanjkljaja, kljub domnevni odločenosti vlade premierke mag. Alenke Bratušek, da bi zmanjševala proračunske odhodke, prav po volji oziroma na željo (is)te vlade do konca leta prejeli precej več od tistega, kar je bilo (naj)prej zanje načrtovano. Pisarna nekdanjega predsednika države dr. Danila Türka naj bi, saj ni res, pa je, prejela celo šestkrat več od prvotno načrtovanega: 240.000 evrov namesto prvotno predvidenih 40.000. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar bo lahko porabila le »zanemarljivih« 50.000 evrov več. Klemenčičeva Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pa bo imela na voljo le dodatnih 150.000 evrov.

KPK je sicer že sporočila, da se njeni proračunski izdatki ne bodo povečali za 150.000 evrov, saj so dve tretjini tega zneska evropska sredstva, do katerih je upravičena, ker je uspešno kandidirala za sodelovanje pri projektu European anti-corruption training (EACT), Zato naj bi dobila samo 50.000 evrov več iz proračuna, kar pa je posledica tega, da ji je grozna prejšnja vlada sredstva znižala »do te meje, da ni bilo zagotovljeno niti izplačilo obstoječih plač uslužbencem komisije«.

Predsednik na predsednika na predsednika

Nihče tudi ne more trditi, da je odločitev premierke Bratuškove in njene vlade, da bosta nekdanjega predsednika države dr. Türka velikodušno »nagradila« s približno 200.000 evrov dodatnih prejemkov iz proračuna, plagiat enake ali podobne odločitve prejšnje, Janševe vlade. Kje pa, vsaj tu res ni ne duha ne sluha o plagiatu: Janševa vlada dr. Türku ni oziroma nikoli ne bi na lepe oči odobrila dodatnih 200.000 evrov izdatkov. Hkrati tudi ni res, da je premierka Bratuškova poskušala zamolčati takšno težko opravičljivo prerazporejanje denarja slovenskih davkoplačevalcev v interesu nekdanjega predsednika države. In ker tega ni poskušala prikriti, ji (če govorimo le o rebalansu) ni mogoče očitati, da je lagala slovenski javnosti.

Kakor koli, nekdanjemu predsedniku države dr. Türku se, glede na pojasnilo, ki ga je dal za časnik Delo, sploh ne zdi sporno, da bo smel prav v času, ko si državljani še dodatno zatiskajo pasove ter je v državi vse več in več brezposelnih oziroma socialno ogroženih, zapravljati še več proračunskega denarja. Zakaj ne? Ker bo manjši del teh 240.000 evrov vendarle namenjen za kritje razlike pri zagotavljanju privilegirane višine pokojnine nekdanjemu predsedniku države Milanu Kučanu in ker bo na koncu koncev manjkajočo razliko mogoče zagotoviti celo iz proračunske postavke za potrebe zdajšnjega predsednika države Boruta Pahorja. Očitno se res spreminjamo v banana republiko. Zakaj je dobro, da slovenski davkoplačevalci plačujemo za nekdanjega predsednika? Zakaj mu moramo plačevati pisarno, svetovalca, administrativnega (so)delavca in še šoferja za službene poti? Pa saj Slovenija ni Kuvajt, kaj šele Združeni arabski emirati, kjer bi lahko denar za izpolnjevanje želja nekdanjega nekoristnega državnega funkcionarja zagotovili z dodatnim črpanjem nafte.

Deli s prijatelji